Üzleti tippek

Ötről hatra

admin
admin

2009. 03. 17. 12:00

Egy rekordot már biztosan megdöntött az MTV: ötnél több pályázatot eddig sosem kellett kiírni az elnöki szék betöltésére. A köztévénél a múlt héten sem sikerült vezetőt választani.

Minden tulajdonos vagy lakó felelős azért a személyért, akit beenged a kapun – olvasható a tévékuratóriumnak otthont adó belvárosi épület lépcsőházában kifüggesztett házirendben. A kérdés csak az, hogy az intézményért való aggódás, valamiféle politikai intrika, esetleg e kettő keveréke miatt nem sikerült bő egy éve betölteni az elnöki posztot.

A pályázatsorozaton eközben összeállt egy körülbelül tíztagú csapat, amely rendre beadja elképzeléseit, akár abban a biztos tudatban is, hogy a győzelemre vajmi kevés az esélye. Ilyen lehet Rudi Zoltán, akinek sorrendben a hatodik elutasítást kellett elkönyvelnie: 2007 októberében egyhangúlag döntött úgy a kuratórium, hogy megpályáztatják a posztot (azaz nem adnak újrázási lehetőséget az első olyan vezetőnek, aki kitöltötte négyéves hivatali idejét), majd egymás után öt pályázaton bukta el az elnökjelöltté válást.

<#zaras_mm#>Rajta kívül csak Szabó Stein Imre maradt meg az első pályázaton indulók csapatából. A kuratóriumi körökben gyakran örök alelnökesélyesként emlegetett versenyző nagy előnye éppen az, hogy műsorkészítőként és menedzserként is megmutathatta már, hogy mit tud, így akár szakmai, akár menedzserhátterű első ember alá beilleszthető a rendszerbe. Hasonló érvek szólnak Székely Ferenc mellett, akinek a neve szintén rendre felmerül a pályázók listáján, noha kétszer is elbukta a jelöltséget: a második futamban kilenc, a harmadikban hét voksot kapott a szükséges tíz helyett a jelöléskor – hogy aztán azóta ne jusson be az utolsó körbe.

A kezdőcsapatból akadt, aki megelégelte a lövészárok-harcászatot: az Indexen Tévéostrom címen média¬blogot is indító Hammer Ferenc például a harmadik körben már kihagyta a lehetőséget. Ismerői szerint ebben az is szerepet játszhatott, hogy addigra épp elenyésztek a nagyobbik köztévé finanszírozását is a huszonegyedik századra szabó médiatörvény megszületésének esélyei.

Akadt helyette kitartó törzsgárdatag, mégpedig a belsős Havasi Já-nos tévés szerkesztő személyében. Ő a második körben szállt először versenybe, mégpedig páratlan szériával: egymás után négy menetben álltak mellé a testület fideszes tagjai, valamint a KDNP-s delegált. Ez azonban csak öt voks – épp a fele a jelöltséghez szükséges támogatásnak. Havasi ennek ellenére újra és újra nekifut a távnak.

„Ahhoz, hogy meglássuk, a többiek blöffölnek-e, végig játékban kell maradni” – magyarázza, saját elképzeléseiről csak annyit mondva, hogy klasszikus közszolgálati tévét csinálna. Az esélytelenek nyugalmával várhatta eddig a fejleményeket több belső munkatárs, köztük a 2004-ben a döntőben Rudi ellenében alulmaradó Baló György; a szakmaszerte elismert műsorkészítő csak a harmadik pályázaton kapott két támogató szavazatot, ám ez nem volt elég ahhoz, hogy megismételje 2002. őszi sikerét, és megszerezze a jelöltséget. Helyette egy új, a médiaügyekben kevésbé jártas, a marketingipart annál jobban ismerő játékos került képbe. „Nem a televízióban nőttem fel” – ismerte el január közepi meghallgatásán Sztaricskai Tamás, aki volt vezető állásban a McDonald’snál, a Raiffeisen Banknál vagy az éppen induló Vodafone-nál. A legutóbbi két körben éppen a szükséges számú szavazattal elnöknek jelölt menedzser azonban mindkét alkalommal elvérzett a célegyenesben, vagy¬is amikor a pártdelegáltak mellett a civilek szavazatait is meg kellett volna szereznie.

A szükséges 24 voks helyett januárban 18-at, március közepén eggyel ennél is kevesebbet kapott. A kérdés már csak az, hogy hosszabb távon is interregnumra rendezkedik-e be a rendszer, esetleg a Fidesz után a szocialisták is az új médiatörvény-tervezet mögé állnak-e. Az abban vázolt új rendszerben ugyanis nincs se szavazategyenlőség, se civil kurátorság.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.