Üzleti tippek

Olvadoznak a betétkamatok

Március végére a várható jegybanki kamatcsökkentések nyomán teljesen „elolvadhat” az MNB tavaly őszi, 300 bázispontos alapkamat-emelése, idén év végére pedig 6–7 százalékpontos alapráta várható – figyelmeztetnek pénzpiaci elemzők.

Érdemes sietnie esetleges szabad forrásainak lekötésével annak a vállalkozásnak, amely a jelenlegi ínséges időkben fejlesztés helyett a biztonságosabbnak tűnő kivárást választja. Kedvező körülmény az ügyfeleknek, s persze egyúttal a hitelintézetek forrásínségét jelzi, hogy a céges betétkamatok továbbra is megközelítik, netán el is érik lakossági társaik mértékét. A bankok közti „válogatást” persze megnehezíti, hogy a vállalkozások – ha ez lehetséges – még a magánszemélyeknél is nehezebben tudják folyószámláikat átvinni egy másik hitelintézethez.

Az MNB eddigi kamatcsökkentései azért persze már érződnek az idei banki betétkínálaton: kétszámjegyű vállalkozói forintbetétet immár csak elvétve találni. Az a pénzintézet, amely mégis kínál ilyet – néhány kivételtől eltekintve –, jellemzően extra magas lekötési összeghez köti. A piac kamatcsökkentési várakozásait jelzi az is, hogy inkább a rövidebb futamidőkre találni magasabb kamatozású ajánlatokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik