Üzleti tippek

3 milliárd eurós segítség az európai autóiparnak

Az Európai Beruházási Bank (EIB) 3 milliárd eurós hitelt hagyott jóvá a vergődő európai autóipar számára, főként azzal a céllal, hogy a pénzt környezetbarát, üzemanyag-takarékos gépjárművek kifejlesztésére fordítsák.

A bank csütörtöki közleménye szerint az összeget német, olasz, francia és svéd autógyárak kapják: 400-400 millió eurót a Volvo és a Scania teherautó-gyártók, 200 milliót a Volvo személygépkocsi-gyártó érdekeltsége.

A francia PSA Peugeot-Citroen és a Renault 400-400 milliót, az olasz Fiat és a német BMW, valamint a Daimler egyenként ugyancsak 400 millió euró kölcsönt kap.

A bank tájékoztatása szerint további 2,8 milliárd euró hitel jóváhagyása várható áprilisban és májusban, s ezzel együtt az EIB tavaly december óta 6,3 milliárd euró hitelt hagy jóvá az európai autóipar számára. A júniusi igazgatótanácsi ülésre előterjesztendő javaslatokat is figyelembe véve az összeg az év közepére meg fogja haladni a hétmilliárd eurót.

Ezzel a bank eleget tesz korábbi ígéretének, mivel az EIB már február elején jelezte: az év első felében 7 milliárd euró hitelt tervez nyújtani az európai autóiparnak. Eredetileg 2 milliárd eurót szánt erre a célra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik