Üzleti tippek

Megint nem lett MTV-elnök

Ismét sikertelenül zárult a Magyar Televízió (MTV) elnöki posztjára kiírt pályázat - értesült a szerda délutáni eredményhirdetés után kuratóriumi tagoktól az MTI.

Sztaricskai Tamásra 17-en szavaztak igennel, ugyanennyien nemmel, egy voks pedig érvénytelen volt. A jelöltnek a voksok kétharmadát, jelen esetben 24 szavazatot kellett volna megszereznie, hogy elfoglalhassa a tavaly március óta üres posztot.

“Még korai” – felelte az ülésről távozóban Sztaricskai Tamás az MTI-nek arra a kérdésére, ismét pályázik-e a tisztségre. Medveczky Balázs ügyvezető alelnök – aki tavaly március eleje, Rudi Zoltán mandátumának lejárta óta irányítja az intézményt – úgy nyilatkozott, továbbra is vállalja a feladatot, az elnöki posztért folyó versenybe pedig nem száll be.

“Aki szelet vet, vihart arat” – kommentálta még a tanácskozás idején az ülésterem alatt néhány emelettel várakozó újságíróknak Szabó László, akit a Fidesz delegált a kuratórium elnökségébe.”Ha világossá vált az előző szavazáskor, hogy Sztaricskai Tamás nem bírja a civil kurátorok támogatását, akkor nem kell erőltetni a személyét” – mondta.

Az eddigi négy pályázat közül csak a legutóbbiban sikerült a parlament által választott elnökség kétharmadának szavazatát megszereznie, és ezzel jelöltté válnia valamelyik aspiránsnak. A korábban nagy nemzetközi cégeknél menedzserkedő Sztaricskai Tamás megválasztását azonban a szükséges kétharmad helyett csupán 18-an támogatták a 35 tag közül február 12-én.

A sikertelen választással megdőlt egy negatív rekord, eddig ugyanis ötnél több pályázatot nem kellett egymás után kiírni közmédium-vezetői tisztségre. Négy sikertelen menet után nyerte el posztját Such György, a Magyar Rádió jövő nyárig hivatalban lévő vezetője.

Az eredménytelenséggel a Magyar Televízió által tartott ügyvezetési rekord is megdőlhet; Horváth Lóránt 1998. január 6. és 1999. május 13. között irányította az elnök nélkül álló intézményt, míg Medveczky Balázs 2008 március eleje óta vezeti az intézményt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik