Üzleti tippek

Politikai okokból váltanák le a ZDF vezetőjét?

Egyre élesebb a politikai vita Németországban a ZDF közszolgálati televízió főszerkesztőjének megbízatása körül. Hessen tartomány konzervatív miniszterelnöke állítólag azért nem hosszabbítaná meg a tv-vezér mandátumát, mert baloldalinak tartja.

Keddi értesülések szerint több konzervatív politikus is szembeszállt Roland Koch ugyancsak konzervatív hesseni tartományi miniszterelnökkel, a ZDF televíziót felügyelő és személyi kérdésekben döntő kuratórium elnökhelyettesével, aki feltételezhetően politikai okokból ellenzi a hivatalban lévő főszerkesztő, Nikolaus Brender mandátumának meghosszabbítását.

Koch a nyilvánosság előtt a televízió nézettségének visszaesésére hivatkozott, ténylegesen azonban Brender ellen állítólagos baloldalisága a vád.

A kuratóriumot vezető Kurt Beck rajna-pfalzi szociáldemokrata kormányfő azonban határozottan elutasítja ezt, s élesen bírálta Kochot a Német Újságírók Szövetsége (DJV) is, amely szerint a ZDF Nikolaus Brender irányítása alatt mindig politikailag függetlenül tudósított.

Németországban hetekkel ezelőtt kezdődött a vita a legnagyobb európai televíziós adó főszerkesztője megbízatásának meghosszabbításáról. A főszerkesztői posztot immár nyolc éve betöltő Brender mandátuma 2010 áprilisában jár le, de az esetleges hosszabbításról a kuratórium már egy évvel korábban dönt. A 67 tagú testületben többségben vannak a konzervatív CDU/CSU küldöttei.

Sajtóértesülések szerint már Koch konzervatív párttársai is helytelenítik a hesseni politikus törekvéseit, hangoztatva, hogy a kialakult vita mindenkinek, s legfőképp a ZDF televíziónak árt. A CDU/CSU több kuratóriumi képviselője állítólag visszatáncolt a főszerkesztő leváltását célzó erőfeszítések támogatásától.

A közelmúltban a ZDF legnevesebb újságírói nyílt levélben vállaltak szolidaritást a televízió főszerkesztőjével, azt hangoztatva, hogy a testületbe delegált CDU/CSU tagok nyomása a “pártok veszélyes mértékű” beavatkozásáról tanúskodik. Éppen a parlamenti választások évében szükséges igazán a távolságtartás a pártoktól, hogy megőrizhessük függetlenségünket” – szögezték le az újságírók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik