Üzleti tippek

Még hónapokig agonizálhat az Opel

Továbbra is úgy tűnik, hogy heteket, sőt hónapokat vehet igénybe az Opel sorsának rendezése, mivel a német kormány, illetve a gyár vezetőinek pénteki válságtanácskozása ebben a tekintetben semmi előrelépést nem hozott.

A találkozóra Angela Merkel kancellár kezdeményezésére került sor, de a kancellár végül nem vett részt azon. Értesülések szerint azért nem, mert a kialakult bizonytalan helyzetben semmi fajta kötelezettséget nem kívánt vállalni az anyavállalat General Motors pénzügyi válsága miatt súlyos helyzetbe került, Németországban négy nagyobb üzemmel, s mintegy 26 ezer alkalmazottal rendelkező Opel megsegítésére. A kérdés mind inkább megosztja a politikát, de a közvéleményt is.

Az Opel vezetői a kormányzat kérésére a közelmúltban egy szanálási tervet terjesztettek elő, ezt azonban a kormány részéről nem tartották kielégítőnek, hangoztatva: a gyár csak akkor számíthat esetleges állami segítségre, ha a jövőre vonatkozóan meggyőző tervvel rendelkezik.

Értesülések szerint a pénteki találkozón az Opel európai, illetve németországi vezetői ígéretet tettek arra, hogy az elkövetkező időszakban igyekeznek tisztázni a kormány által nyitottnak tartott kérdéseket, különös tekintettel a General Motors és az Opel jövőbeni kapcsolatára, a tervezett elbocsátások mértékére, valamint a termelés korszerűsítésével és a gyártási költségek csökkentésével kapcsolatban vállalt kötelezettségekre.

Erre vonatkozóan határidőt egyik fél sem említett, ezzel szemben mindkettő egyfajta folyamatról beszélt.

Karl Theodor zu Guttenberg gazdasági miniszter kijelentette: a döntés előtt meg akarja ismerni az amerikai kormány, illetve a General Motors detroiti vezetőségének szándékait az Opel jövőjét illetően. A miniszter március második felében utazik az Egyesült Államokba. Ezzel párhuzamosan olyan hírek terjedtek el, amelyek szerint a General Motors csődje küszöbön áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik