Üzleti tippek

Átmeneti támogatást kaphatnak a vállalkozások

A válság miatt bajba jutott cégek megemelt összegű állami támogatást és a korábbinál kedvezményesebb hiteleket kaphatnak - mondta Budai Bernadett kormányszóvivő.

A kormányszóvivő emlékeztetett arra, hogy az Európai Unióban még tavaly döntöttek úgy, hogy 2010. év végéig átmeneti, különleges szabályok alkalmazását teszik lehetővé a tagállamoknak, hogy a korábbinál szélesebb körben biztosíthassanak támogatást a bajban lévő vállalkozásoknak.

Az Európai Bizottság hat lehetséges támogatási formát jelölt meg, ezeket kizárólag azok a cégek kaphatják meg, amelyek a válság hatásai miatt kerültek nehéz helyzetbe 2008. július 1-jét követően – tette hozzá Budai Bernadett. Elmondta, hogy a hat támogatási formából a Pénzügyminisztérium a támogatást nyújtó szervezetekkel egyeztetve kiválasztott kettőt, amelyek valóban hatékony segítséget jelenthetnek a következő két évben a magyar vállalkozások számára.

Budai Bernadett közölte, hogy a kormány döntése értelmében a két átmeneti támogatási forma: a megemelt összegű, az eddigi 200 ezer euró helyett 500 ezer eurós állami támogatás, valamint a kedvezményes egyéni kamatláb alkalmazása a hitelek esetében.

A megemelt állami támogatást a jelenleg is működő programokon keresztül vehetik igénybe a vállalkozások, jellemzően minisztériumi és egyéb állami szervezetek által kiírt pályázatokon. A kedvezményes hitelek esetében a hitelszerződést a kétéves határidőn belül, 2010. december 31-ig meg kell kötni, a kezdeményes kamatláb pedig 2012-ig alkalmazható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik