Üzleti tippek

A Naftogáz leányánál is kutatnak

Az Ukrán Nemzetbiztonsági Szolgálat (SZBU) csütörtökön a Naftogaz Ukrtranszgaz elnevezésű leányvállalatánál jelent meg házkutatást tartani, annak ellenére, hogy a Naftogaz ellen folytatott nyomozást egy kijevi kerületi bíróság szerdán este, az ügy részletesebb kivizsgálásáig, leállította.

Inna Koval, az Ukrtranszgaz sajtószolgálatának vezetője az Interfax hírügynökség kijevi irodájával azt közölte, hogy a nyomozók ezúttal kommandósok nélkül érkeztek reggel 9 órakor, s a vállalat vezetőinek bemutatták az őket házkutatásra és iratok lefoglalására felhatalmazó papírokat.

A hírek szerint nyomban a helyszínre sietett több parlamenti képviselő.

Szerdán gázt is lefoglaltak

Az Ukrtranszgaznál tartandó házkutatás hírét az SZBU sajtóosztályán megerősítették az Interfax kérdésére. Szerdán az SZBU nyomozói, kommandósok kíséretében, megrohanták a Naftogaz épületét, s elsősorban a Gazprommal az Ukrajnának szóló gázszállításokról januárban tízéves időszakra kötött szerződés eredeti példáányát keresték, és lefoglalták az ukrajnai tárolókban lévő gázt.

Csak később derült ki, hogy az SZBU azt akarja megakadályozni, hogy a két ország közötti gázkapcsolatban az új szerződés létrejöttéig közvetítő szerepet betöltő – és többek között Magyarországra is szállító – RoszUkrEnergo ukrán tárolókban lévő 11 milliárd köbméternyi gáza a Naftogaz tulajdonába kerüljön.

Az elnök és a kormányfő harca

Ezt a tételt a szerződéskötéskor a Gazprom átadta a Naftogaznak, s a tárolt gáz kedvezményes ára miatt jelentős szerepe van abban, hogy Julija Timosenko kormányfő, aki Viktor Juscsenko elnök szándéka ellenére kötötte meg a szerződést, arra hivatkozhatott, hogy viszonylag csekély, 228 dollár/ezer köbméteres éves átlagárat ért el. Ha ez nincs, akkor az átlagár jóval magasabb.

Túl ezen, a tárolt gázmennyiség hiányában a Naftogaznak növelnie kellene behozatalát, amit vélhetően nem tudna kifizetni, ezért a Gazprom a szerződés értelmében áttérne az előzetes fizetés követelésére, s mivel az ukrán fél ezt sem tudná teljesíteni, újra elzárná a csapot. Ez történt január 1-én is, s akkor oda vezetett, hogy néhány nap múlva leállt az Európába irányuló szállítások Ukrajnán áthaladó 80 százaléka.

Egyes feltételezések szerint az akció célja éppen a februári szállítások március 7-én esedékes kifizetésének megakadályozása, s az emiatt jelentkező gázhiánnyal a belső helyzet destabilizálása lett volna, ám a Naftogaz szerdán este bejelentette, hogy a mintegy 360 millió dollár 80 százalékát már átutalta, s megkapta a visszaigazolást. Ukrán szakértők szerint azonban a fennmaradó tartozás fedezésével még problémák lehetnek.

Timosenko szerdán kijelentette, hogy az eljárás mögött Juscsenko elnök áll, arra célozva, hogy a több milliárd köbméter gáz eladásából származó bevételt Juscsenko saját választási kampányára akarja költeni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik