Üzleti tippek

Ketten is benyújtották a Reformszövetség programját

Az SZDSZ és az MDF is elkészítette és be is nyújtotta a parlamentnek azt az országgyűlési határozati javaslatot, amely a Reformszövetség programjának megvalósítására kéri fel a kormányt; a javaslatok házszabálytól eltérő tárgyalásáról várhatóan hétfőn dönt a házbizottság.

Kóka János elmondta: egy az egyben a Reformszövetség programját emelték át a javaslatukba. Hozzátette: a hétfői rendkívüli házbizottsági ülésen azt fogják kérni, hogy az Országgyűlés házszabálytól való eltéréssel tárgyalja az SZDSZ vagy az MDF hasonló javaslatát a Ház. Kóka János szerint számukra nem presztízskérdés, hogy melyikük javaslata kerül a Ház elé.

Nem bíznak a kormányban

Mind a két párt úgy véli javaslata indoklásában, hogy a kormány által tervezett lépések elégtelenek ahhoz, hogy kezeljék a gazdasági válságot.

Az MDF azt indítványozza, hogy a határozat elfogadását követő 30 napon belül valamennyi jogszabálytervezetet nyújtsa be a kormány a parlamentnek. Az SZDSZ a jogalkotási határidők szerint csoportosította a tennivalókat, az MDF témakörönként.

A liberális párt kezdeményezése az adótörvények kapcsán úgy szól, hogy a kormány az országgyűlési határozat elfogadásától számított 30 napon belül terjesszen az Országgyűlés elé olyan törvényjavaslatot, amely eleget tesz a Reformszövetség javaslataiban foglaltaknak.

Megszűnnének az adókedvezmények

A két párt előterjesztései egyebek mellett azt tartalmazzák, hogy a munkáltatói járulék 2009-ben 5 százalékponttal, 2010-ben újabb 3 százalékponttal, 2011-ben további 2 százalékponttal mérséklődjön, az egészségügyi hozzájárulás mértéke 2010-től pedig 5000 forint legyen; az szja 18 százalékos sávjának felső határa 2009-ben 5 millió forint, 2011-től 15 millió forint legyen, ezzel párhuzamosan 2010-től – a családi adókedvezmény kivételével – minden szja-kedvezmény, a magánszemélyek különadója, 2011-től pedig az adójóváírás szűnjön meg.

A Reformszövetség javaslatából átvéve az SZDSZ és az MDF is azt kezdeményezi, hogy szülessen jogszabály a 2009-től bevezetendő általános értékalapú ingatlanadóról úgy, hogy annak mértéke egy százalék legyen; átmenetileg, a 2009-2012 közötti időszakra az áfa általános kulcsa emelkedjen 24 százalékra.

Néhány tartalmi kérdésben nem egyezik a két párt javaslata, amíg az SZDSZ szorgalmazza, hogy 2010-től a jövedéki adók – az ásványolaj termékek kivételével – 10 százalékkal növekedjenek, addig erről nem szól az MDF.

30 napot adnának a kormánynak

Mindkét előterjesztő kezdeményezi hogy a kormány az országgyűlési határozat hatálybalépésétől számított 30 napon belül terjesszen elő törvényjavaslatot az állami kiadások azonnali csökkentéséről.

Az SZDSZ 200 milliárd forinttal csökkentené az államháztartás működési kiadásait, 65 milliárd forinttal a nyugdíjkiadásokat, 20 milliárd forinttal a családtámogatási kiadásokat a rászorultság elvének érvényesítésével, 20 milliárd forinttal az egyéb jóléti kiadásokat szintén a rászorultság elvének érvényesítésével, valamint 40 milliárd forinttal a gazdasági szférának – elsősorban a MÁV-csoportnak – nyújtott támogatásokat.

Az MDF szerint 2009-ben az állam működési kiadásainak 200 milliárd forintos, az állam gazdasági funkcióival összefüggő kiadásainak – például a MÁV-csoport állami támogatásának – 40 milliárd forintos csökkentésére van szükség. 2009-2013 között a nyugdíjrendszer átalakításával 335 milliárd forint, a szociális kiadásoknál pedig mintegy 100 milliárd forint, 2009-2012 között a családtámogatási rendszer megújításával 70-80 milliárd forint spórolható meg. Az is kezdeményezi az MDF, hogy jövőre és 2011-ben az állami kiadásokat további 150-150 milliárd forinttal, 2012-ben további 50 milliárd forinttal csökkentsék.

Szeptemberben terjesztenék be az új költségvetést

Az SZDSZ külön szól arról, hogy a kormánynak 2009. szeptember 15-ig kellene az Országgyűlés elé terjesztenie a költségvetési kiadások hosszabb távú, strukturális és differenciált csökkentéséhez szükséges törvényjavaslat-csomagot.

Ebben kellene szerepelnie annak, hogy a nyugdíjkorhatárt fokozatosan, három év alatt 65 évre emeljék (ez a tétel nem szerepel az MDF előterjesztésében), a nyugdíjak számítását az inflációhoz igazítsák, és két év alatt (2010-2011) fokozatosan szűnjön meg a gáz- és távhő-ártámogatás jelenlegi rendszere, valamint az alanyi jogon járó lakásépítési kedvezmény.

A liberálisok elképzelései szerint a parlament határozati javaslatban kérné fel a kormányt, hogy legkésőbb a határozat hatálybalépésétől számított két hónapon belül vezesse be a költségvetési szférában a bértömeg-gazdálkodást, és fagyassza be a bértömeget nominális szinten, továbbá dolgozzon ki az államadósság legalább 2.500 milliárd forintos csökkentésére gyorsított privatizációs programot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik