Üzleti tippek

Jönnek a vidéki Indexek?

Indexes hátszéllel vidéki online expanzióba kezdett egy lapkiadói tapasztalatú szakember és egy rádiós műsorvezető által alapított cég.

Köztünk szólva ez inkább tűrt, mint támogatott dolog – pár évvel ezelőtt egy privát beszélgetésben így jellemezte az Index.hu egyik vezetője a tőlük függetlenül működő megyei Index-mutációkat. A netes piac telítődése miatt viszont úgy tűnik, hogy az Index számára most már fontossá vált a vidéki piac is.

kié az index-tulajdonosa?

Nyolcvanszázalékos tulajdonrészt szerzett a Whitestones International nevű cég az Index, a Totalcar, a Portfólió és Inforádió tulajdonosaként ismert Közép-európai Média és Kiadó Zrt.-ben. A vállalatban így Nobilis Kristófnak és Spéder Zoltánnak 10-10 százalékos tulajdonrésze maradt.

Ennek első jele volt, hogy a nyolc éven át a Szabad-Sajtó Egyesület által működtetett Index Veszprémet tavaly ősszel felvásárolta a Kárpáti és Rábai Kft., és bulvárosabb, dizájnjában az Index.hu-ra hasonlító portállá alakította át. Nem sokkal ezután pedig elindították az Index Fejért is.
A Kárpáti és Rábai Kft. tulajdonosi szinten nem kötődik az Index.hu-t is működtető Közép-európai Média és Kiadó Zrt.-hez (KEMK). Az alsóörsi székhelyű cégnek két tulajdonosa van: Kárpáti Zoltán és Rábai Balázs. Utóbbi az Este című televízió-műsor vezetőjeként vált ismertté, jelenleg pedig a Kossuth Rádiónál dolgozik. Kárpáti Zoltán hosszú ideig a Pannon Lapok Társasága (PLT) ingyenes lapokat kiadó leányvállalatának ügyvezetője volt. Később kereskedelmi igazgatóként megfordult a Budapesti Piacnál, majd részt vett a Helyi Téma elindításában, ahonnan 2005-ben távozott. Az utóbbi években a BudaWest Airport Zrt. igazgatósági tagjaként ő nyilatkozott a társaság Veszprém melletti repülőterének építéséről.

Több jel is arra utal, hogy a cég élvezi a KEMK bizalmát. A megvásárolt Veszprémi Index szerkesztőbizottságában például helyet kapott az Index.hu lapigazgatója, Huszár Csaba. Ráadásul tavaly ősszel a szintén Kárpáti-tulajdonú Budapest-Balaton Capital Kft. 26 olyan doménnevet foglalt le, amelynek előtagja az „index” szó. A további vidéki terjeszkedésre utal, hogy többnyire megyék és tájegységek neveit foglalták le, mint például Indexalfold.hu, Indexsomogy.hu. A terjeszkedésről megkérdeztük Kárpáti Zoltánt is, aki először kötélnek állt, majd miután jelzése szerint előbb egyeztetnie kell a KEMK-kel, csak későbbre ígért nyilatkozatot.

Más érdekes kérdés is felmerül a terjeszkedés kapcsán, például az, hogy akadnak más cégek is, amelyek helyi Indexet működtetnek. Még 2000 körül számos vidéki portál indult ugyanezzel a névvel, ám többségük mára megszűnt, jelenleg csak a soproni, Hírös Index néven, a kecskeméti, valamint a nyíregyházi Kelet Index működik. Megkerestük ezt a három fennmaradt „kis Indexet”, de mint kiderült, semmit nem tudnak a Kárpáti-cégről.

Könnyen lehet, hogy a terjeszkedéshez az ötlet a Veszprém Indextől jött. Az oldal korábbi főszerkesztője, Pethő Imre elmondása szerint még tavaly szerettek volna némi külső segítséget szerezni a marketing és a hirdetésszervezés terén, ezért vettél fel a kapcsolatot Kárpáti Zoltánnal. Néhány hónappal később tető alá is hoztak egy megállapodást, amelynek értelmében az egyesület felelt a tartalomért, Kárpáti cége pedig a hirdetésekért és a marketingért. Azonban rövid idő alatt kiderült, hogy nehéz a kétféle érdeket összeegyeztetni, Kárpáti ugyanis változásokat szeretett volna a tartalom terén is. „Végül felajánlottuk neki, hogy vegye meg a Veszprém Indexet” – mondja Pethő Imre.

Nemrég jelentették be a PLT-nél, hogy önálló hírportálokká alakítják a megyei napilapjaikhoz tartozó web-oldalakat. Nagy Zoltán Péter, a cég operatív ügyvezető igazgatója szerint azonban ennek nincs köze ahhoz, hogy az Index megyei terjeszkedésbe kezdett. „A helyi tartalom előállításához komoly apparátus is kell, ez náluk a napilapok révén adott” – jelzi Nagy Zoltán Péter, hogy nem féltik a piacukat az esetleg megszaporodó kis Indexektől.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik