Üzleti tippek

Megszűnhetnek a roma lapok

Valamennyi roma lap megszűnhet, ha nem kapják meg ez előző évek gyakorlatához hasonlóan az évi támogatásukat; az öt roma lap felelős kiadói és szerkesztői közös állásfoglalásban tiltakoznak a szerintük kisebbségi jogokat sértő kormányzati gyakorlat ellen, és Kiss Péter kancelláriaminisztertől kérnek segítséget.

Sárközi Angéla, a havonta ötezer példányban megjelenő Világunk felelős szerkesztője az MTI-nek a megszűnés veszélyét azzal magyarázta, hogy míg a korábbi években a támogatást biztosító Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért Közalapítvány a lapok megjelenését célzó pályázat elbírálásáig előre megfinanszírozta a költségeket, az idén közölte, támogatást csak az április végi kuratóriumi döntés után biztosítanak.

Új lapok nem indulnak

Évente ugyanazok a lapok pályáznak támogatásra, és minden évben hasonló összegeket nyernek, amely jórészt csak a nyomdai költségeket fedezi, tette hozzá Sárközi Angéla. Támogatás hiányában új lapok már évek óta nem alakultak, így csak a meglévő lapok informálhatják a közösséget, ápolhatják a roma kultúrát.

A Világunk felelős szerkesztője úgy véli, mivel laptársaik is hasonlóan nehéz anyagi helyzetben vannak, a legkorábban is csak májusban érkező támogatásig a havi példányokat nem tudják majd megjelentetni, így a következő évben azért nem pályázhatnak, mert a lapkiadás nem volt folyamatos.

“A jelenlegi gyakorlat súlyosan veszélyezteti a roma információs önrendelkezés jogát és előidézheti az információs kapcsolat teljes megszűnését a civil szervezetek, a helyi cigány kisebbségi önkormányzatok, az Országos Cigány Önkormányzat és az olvasók és előfizetők között” – írta Farkas Flórián, a Lungo Drom Romalap, Zsigó Jenő az Amaro Drom, Varga Erika a Glinda, Rostás-Farkas György a Khetano Drom felelős kiadója, valamit Sárközi Angéla, a Világunk felelős szerkesztője és Sárközi Károly, a Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért Közalapítvány kuratóriumának tagja az MTI-hez eljuttatott csütörtöki közös állásfoglalásban. A roma lapok kiadói, felelős szerkesztői arra kérik Kiss Péter kancelláriaminisztert, hogy haladéktalanul intézkedjen az öt roma lap fennmaradásának érdekében.

Gyorsabban lehet pénzhez jutni

Gémesi Ferenc a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) kisebbség- és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkára úgy reagált: nincsen olyan kormányzati szándék, hogy megszűntessék a kisebbségi lapok támogatását. Hangsúlyozta, mivel a szabályok adta lehetőségeken belül a leghamarabb alkották meg a támogatáshoz szükséges rendeleteket, a korábbi évekhez képest hamarabb lehet majd a támogatáshoz hozzájutni. Hozzátette, hogy az erre a célra elkülönített támogatások összegét nem csökkentették akkora mértékben, mint más támogatásokét.

Elmondta, hogy február 14-én lépett hatályba a miniszteri rendelet a támogatás folyósításáról, így, ha a közalapítvány most beküldi a pályázatok forrásigényét, akár már március elején is hozzájuthat az igényelt összeghez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik