Üzleti tippek

Nem titok már az MTV ügyvezetőjének fizetése

A Duna Televízió elnöke havonta több mint kétmillió forintot keres. Az MTV-t irányító Medveczky Balázs fizetését úgy volt, csak akkor tudhatjuk meg, ha perelünk. Végül az MTV mégis kiadta a kért adatot.

Februárban elsőként született jogerős bírósági ítélet azzal kapcsolatban, hogy a közfeladatot ellátó vállalatok vezetőinek fizetése közérdekű adat. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) által képviselt Blikk így hosszú pereskedés után információkat kaphat több nagyvállalat, például a Magyar Posta, a MÁV és Szerencsejáték Zrt. első embereinek javadalmazásáról. Mindebből az következik, hogy a közszolgálati médiumok vezetőinek fizetése is közérdekű adatnak minősül.

Kétmilliós fizetés, cégautó sofőr nélkül

Megérdeklődtük, mekkora fizetést és egyéb juttatásokat kap a Magyar Televízió, a Duna Televízió és a Magyar Rádió vezetője.
A legkorrektebb hozzáállást a Duna Tv részéről tapasztaltuk. A második ciklusát kezdő Cselényi László bruttó 2,35 millió forintos havi fizetést vihet haza. Ennek összegét nemrég emelte fel 300 ezerrel az adó tulajdonosa, a Hungária Televízió Közalapítvány kuratóriuma.

Ezt azzal indokolták, hogy az elnök az elmúlt években nem kapott béremelést. Ezenfelül Cselényi László – a minden dolgozóra érvényes – normatív juttatásokban részesül, ilyen az étkezési hozzájárulás és az otthoni internetes költségek térítése. Prémiumot, valamint alkotói honoráriumot nem kaphat, miután a médiatörvény ezt tiltja. Cselényi a szerződése szerint használhat még egy felső középkategóriás cégautót – sofőr nélkül – és kap mobiltelefont is.

Egymillió feletti fizetések a rádiónál

A Magyar Rádió honlapján külön menüpontot szentelnek a közérdekű adatokra, részletezve annak igénylésének menetét. A honlapon szerepel, hogy a tavalyi harmadik negyedévben a vezetőik és vezető tisztségviselőik – összesen száz emberről van szó – átlagosan 1,7 millió forintot kaptak fejenként, azaz havi szinten közel 600 ezer forintot.

A közrádió elnökének, Such Györgynek havi bruttó 1,8 millió forint a fizetése. Cégautóként egy Skoda Octaviát használ és mobiltelefon is jár neki. A Magyar Rádiótól kapott információk szerint a tiszteletdíj esetleges idei emeléséről a Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriumának elnöksége a 2008-as mérleg elfogadását követően fog dönteni.

Az MTV titkolózik

Medveczky Balázsnak, a Magyar Televízió ügyvezető alelnökének javadalmazásáról nem tudhatunk meg semmit. Ezt alapvetően két dologgal indokolták. A munka törvénykönyve alapján – a munkavállaló hozzájárulása nélkül – nekünk nem mondhatják el. Erre átküldtük nekik a fenti TASZ–Blikk perről szóló sajtóanyagot, amelyre a válasz az volt, hogy az MTV Zrt. nem állami tulajdonú cég. Valóban nem, hiszen a Magyar Televízió Közalapítvány a tulajdonosa.

Megkerestük ezzel kapcsolatban a TASZ-t, ahol azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az MTV nem titkolózhatna ez ügyben. Az említett perben kiderült, hogy a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló jogszabály felülírja a munka törvénykönyvét. A perben az állami cégek azzal is próbáltak érvelni, hogy nem látnak el közfeladatot. Ezt a bíróság elutasította, ráadásul, ha egy közszolgálati televízió nem lát el közfeladatot, akkor nagy baj van. Érdekes az is, hogy a másik két közmédiumnál máshogy látják a kérdést.

Gyenge érv

A bírósági ítélet szerint egyébként ilyen esetben nemcsak a fizetés közérdekű adat, hanem például a vezető havi céges mobiltelefon-költsége, illetve az is, hogy ha kirúgnák, mekkora végkielégítést kapna.

Péterfalvi Attila még adatvédelmi biztosként kiadott állásfoglalása szerint a közmédiumok azzal sem takarózhatnak, hogy nem állami, hanem közalapítványi tulajdonban vannak. „Az MTV Zrt. (…) közfeladatot ellátó szerv. Az a körülmény, hogy az MTV Zrt. a közszolgálati műsorszolgáltatást – egy többlépcsős szervezeti átalakítást követően kialakult – részvénytársasági formában látja el, annak a kérdés szempontjából nincs jelentősége” – áll Péterfalvi állásfoglalásában.

(Cikkünk megjelenése után az MTV a következő levelet juttatta el szerkesztőségünkbe:

A Magyar Televízió nem titkolja, hogy mennyi elnökének javadalmazása. Miután azonban az MTV-nek 2008. március 5-e óta, vagyis csaknem egy éve nincs elnöke, nyilvánvaló, hogy a nem létező elnök nem létező fizetéséről nem tud információt adni a közszolgálati médium.

A Marketing & Média című lap eredetileg arra hivatkozva kért tájékoztatást az MTV elnökének fizetéséről és más juttatásairól, hogy egy 2008 szeptemberében jogerősen lezárt perben, amelyet a Blikk című lap főszerkesztője indított öt állami vállalat ellen az első számú vezetők fizetéseinek nyilvánosságra hozataláért, a Fővárosi Ítélőtábla jóváhagyta ez első fokú ítéletet: a döntés az volt, hogy a perbe hívott állami vállalatok elnökeinek javadalmazását közölni kell.

Az ítélet azonban több ok miatt sem vonatkozik a Magyar Televízióra. Egyrészt és elsősorban azért, mert a perben az MTV nem volt alperes. Magyarországon ráadásul – ellentétben például az Egyesült Államokkal – nincs precedensjog. Így az MTV egy rá nem vonatkozó ítélet alapján nem köteles eljárni, nincs lépéskényszerben.

Az ítélet hatálya azért sem terjed ki a Magyar Televízióra, mert nem állami vállalat. A Fővárosi Ítélőtábla a Magyar Posta Zrt.-t, a Magyar Villamos Művek Zrt.-t, a MÁV Zrt.-t, a Szerencsejáték Zrt.-t és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t egyebek között azon az alapon kötelezte az első számú vezető javadalmazásának közlésére, hogy ezeket a cégeket – mint állami vállalatokat – név szerint tartalmazza a vagyontörvény melléklete. Az MTV Zrt. viszont nem tartozik a 2007. évi CVI. törvény hatálya alá, nem tartós állami tulajdonú társasági részesedéssel működő társaság.

Mindezek alapján belátható, hogy a nem állami vállalatként működő MTV Zrt. nem tehetett mást, mint nem létező elnökének nem létező fizetését nem közli. Ez nem mellesleg összhangban volt és van a Munka Törvénykönyvének (1992. évi XXII. törvény) azzal az előírásával, miszerint „a munkáltató a munkavállalóra vonatkozó tényt, adatot, véleményt harmadik személlyel csak a törvényben meghatározott esetben vagy a munkavállaló hozzájárulásával közölhet.” A törvény szerint a munkáltató, így az MTV is kizárólag az arra jogosult szerveknek, így például az illetékes munkaügyi központnak, társadalombiztosítási szervnek, adóhatóságnak szolgáltathat személyes adatot.

A jelenleg elnök nélkül működő Magyar Televízió alelnöki posztját betöltő Medveczky Balázs viszont hozzájárult, hogy az MTV Zrt. nyilvánosságra hozza javadalmazását. Az alelnök fizetése 2,1 millió forint, amely nem emelkedett tavalyi kinevezése óta. Ezen kívül az alelnök béren kívüli juttatásként – mint minden mást tévés dolgozó – havi 22 ezer forintot kap, saját választása szerint például étkezési hozzájárulásként, középkategóriás szolgálati gépkocsival (Skoda Octavia) jár sofőr nélkül, és vállalati mobiltelefont használ.)



Ajánlott videó

Olvasói sztorik