Üzleti tippek

Arabok a spájzban

Több titokzatos televízió mellett egy Magyarországról sugárzó arab csatorna is felbukkant az ORTT műholdas nyilvántartásában.

Nem kapott nagy visszhangot, hogy az elmúlt évben három különös televízió is felbukkant az ORTT lajstromában. Közös ismertetőjelük, hogy gyakorlatilag semmi érdemi információt nem lehet róluk fellelni. Igazi csodabogárnak számít közülük a tavaly novemberben nyilvántartásba vett Al Rasheed Tv. Az arab nyelvű adásokat sugárzó műholdas televíziót egy azonos nevű részvénytársaság működteti. Az ORTT nyilvántartásában még annyi információ található, hogy a csatorna európai országokat céloz meg adásával, és a médiahatóság egyből kiszabott rájuk 5,2 millió forintnyi műsorszolgáltatási díjat.

Miközben több csatorna is szedte a sátorfáját, és a műsor-szolgáltatási díjat nem ismerő országba tette át a székhelyét, érdekes, hogy miért telepedett meg éppen hazánkban egy arab televízió. Ennek kiderítése azonban nem tűnik egyszerű feladatnak.

Unokáink sem fogják látni

Az idén jó pár televízióról derült ki, hogy nem kezdi meg műsorát. A UPC budapesti csatornakiosztásában már egy ideje szerepelt a City7 című városi tévé. A kábelszolgáltatótól úgy értesültünk, hogy egyelőre mégsem indul el az adó. Információink szerint a válság miatt táncoltak vissza a City7 tulajdonosai. Azt is lehet tudni,hogy a TV2 közeli – női célcsoportnak szánt – FEM Tv-vel is szegényebbek leszünk. A Mindentudás Egyetemesikerén felbuzdulva startolt volna el tavaly a Tudás Tv, ám mint Fábri György szakmai vezetőtől megtudtuk, most csak műsorgyártással foglalkoznak, televíziós ambícióik már nincsenek.

Az Al Rasheed Media Network Zrt. egyszemélyi tulajdonosa az Egyesült Államokban élő Ali Aljanabi. A céghez az egyetlen magyar kapocs Tamássy Zsolt, aki a tulajdonos kézbesítési megbízottja. Tamássy a 90-es évek végén az Msat nevű műholdas televízió vezérigazgatója volt, jelenleg az emelt díjas tévés vetélkedőket gyártó TeleMedia InteracTV Kft. ügyvezetője. Próbáltuk elérni telefonon, ám a titkárnője szerint ebben a kérdésben nem illetékes a főnöke. A TeleMedia ügyvezetője e-mailes megkeresésünkre sem reagált.
Érdeklődtünk magyarországi arab körökben is a televízióról. Hassan Elsayedet, a Magyarországi Arab Közösség Egyesület elnökét sikerült meglepni azzal, hogy létezik ilyen csatorna. Kérésünkre az egyetemi docensként dolgozó Elsayed arab ismerősei körében is érdeklődött, de senki nem hallott az Al Rasheedról. A televízió műsora egyébként egy információkban nem bővelkedő arab netes oldalon online nézhető. Általános tematikájú csatornának tűnik, hírekkel, filmekkel, szórakoztató műsorokkal.

Szintén tavaly jegyeztették be az ORTT-nél a Hitmix zenei televíziót, amelyről ugyancsak kevés információ áll rendelkezésre. A Hitmix Zrt. tulajdonosa Kozma Kálmán jászapáti lakos. A cégadatokban szereplő címen telefonszám nem található, a leendő zenei csatorna első embere e-mailes megkeresésre sem reagált. Úgy tudjuk, hogy kábeltelevíziós körökben sem hallottak még a csatornáról.

Csakúgy, mint a 3WM Tv-ről, amelyet állítólag egy kíváncsi kábelszövetségi tag fel is keresett a bejegyzett székhelyén, ám ott nem talált semmilyen televíziót. A cégadatok szerint magyar magánszemélyek a 3WM Zrt. tulajdonosai. Közülük sikerült elérni az amúgy egy ingatlanos céget működtető Mikuláss Zoltánt. Okosabbak azonban nem lettünk, úgy tűnik, még a tulajdonosok fejében sem állt össze a televízió profilja. „Háziasabb, otthonosabb” – ezzel a két szóval foglalta össze Mikuláss, hogy nagyjából milyen televíziót szeretnének. Mint kiderült, a 3WM elnevezés csak „munkacím”, mert még egy épkézláb nevet is ki kell találniuk. A 3WM az általuk szintén tervbe vett „Három esküvő” című mozifilm angol elnevezéséből jött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik