Üzleti tippek

Indul a Déli Áramlat

A Gazprom hozzálát a tervek szerint Magyarországon is áthaladó Déli Áramlat gázvezeték építéséhez: az első ízben közzétett becslések szerint 19-24 milliárd euróba kerül majd, és lehet, hogy soha nem lesz nyereséges - írta hétfőn a Kommerszant című orosz lap.

Alekszandr Medvegyev vezérigazgató-helyettes a beruházókkal tartott találkozón elmondta: a Gazprom azt tervezi, hogy megkezdi eddigi legdrágább gázvezetéke, a Déli Áramlat építését – írta a lap. Medvegyev pénteken első ízben tárta fel a vezeték építésének eddig titkolt tervezett költségét: e szerint a Déli Áramlat 19-24 milliárd dollárba kerül majd, mire 2015-ben összeköti Oroszországot Dél-Európával.

Ebből mintegy 4 milliárd dollárt tesz ki a Fekete-tenger fenekén húzódó vezetékrész építésének költsége, és további 15-20 milliárdba a Bulgáriától Ausztriáig tartó 1300 kilométeres és a Görögország adriai partjaihoz menő, 990 kilométeres szárazföldi szakaszoké. A tényleges költségek a választott nyomvonaltól függenek majd, mégpedig első sorban a tengeri szakaszétól: a legrövidebb út Oroszország és Ukrajna, Románia és Bulgária kontinentális talapzatán át vezet, a második verzió elkerülné Romániát, a fennmaradó két változat pedig az orosz, török és bolgár kontinentális talapzaton át fektetné le a vezetéket egy Ukrajnával esetleg kitörő újabb konfliktus elkerülésére.

A kormányközi megállapodások már létrejöttek Bulgáriával, Szerbiával, Magyarországgal és Görögországgal, egyeztetni kell még Szlovéniával és Ausztriával.

A vezetéket a Gazprom eredetileg évi 31 milliárd köbméteres kapacitásra tervezte, de Medvegyev múlt héten azt mondta, a Dél Áramlat 47 milliárd köbméter gázt szállíthat évente, s az Északi és a Déli Áramlat, valamint az ukrajnai vezetékek együttes kapacitása 2015-re évi 304 milliárd köbméter lesz.

A Kommerszant azonban rámutatott, hogy az Európába irányuló export nem haladja meg az évi 220 milliárd köbmétert. Egy szakértőt idézve a lap azt írta, hogy ilyen módon a Déli Áramlat azokat a mennyiségeket nyeli el, amelyeket Ukrajnán át kellene szállítani. Mihail Korcsemkin, az amerikai East European Gas Analaysis igazgatója úgy vélte: a Déli Áramlat a gazdasági válságban és a bevételek csökkenése közepette meglehetősen sokba kerül. A szakértő szerint a rubel devalválása miatt a Gazprom adósságterhe túlságosan nagy lett ahhoz, hogy újabb hiteleket vegyen fel, az idei negyedik negyedévben a konszern veszteségessé válhat, ha pedig adóterheit csökkentik, nem teljesül a költségvetés bevételi terve.

Medvegyev a pénteki találkozón első ízben hivatalosan közzétette, hogy idén a Gazprom exportbevétele 18,2-25,6 milliárd dollárral is csökkenhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik