Üzleti tippek

Az utasokról megállapodhatnak Ferihegyen

A Budapest Airport (BA) értékelése szerint megállapodás-közeli állapotba jutott az utasbiztonság kapcsán a tárgyalás a korábban sztrájkot hirdetett két szakszervezettel - közölte a BA.

A repülőteret üzemelő társaság közleménye szerint a BA a hétvégén kidolgozza minden részletre kiterjedő javaslatát.
“Az elmúlt hetek intenzív, munkacsoportos tárgyalásai során nagy utat tettek meg a felek, így karnyújtásnyira került az utasbiztonsági terület új műszakrendje” – áll a közleményben.

A hétvégén a BA papírra veti az eddig elért eredményeket, és egy minden részletre kiterjedő javaslatot készít, amely tartalmazza az utasbiztonsági terület új műszakrendjeit, műszakpótlékait, a bónuszokat, a “régi motoros” garancia-csomagot. A BA szándékai szerint a javaslat akár az új kollektív szerződésbe is beilleszthető lesz.

A munkacsoportban közösen kidolgozott elképzelés szerint a BA vegyes műszakokat vezetne be az utasbiztonsági területen.
Az évek óta a repülőtéren dolgozó, “régi motorosok” műszakrendjében nem lesz jelentős változás. Számukra a szakszervezetek által javasolt 10-12 órás munkarendet alkalmazná a BA. A javaslat része lesz egy garancia-csomag, amellyel az évek óta a repülőtéren keményen dolgozó utasbiztonsági ellenőrök hűségét kívánja a BA elismerni.

Rugalmasabb munakrend

Az új belépő “gólyák” számára pedig a BA rugalmas 6 és 8 órás munkarendet ír elő. Így le lehet fedni a napi csúcsidőszakokat és az erőforrásokat a repülőtér szezonalitásához lehet igazítani.

A BA mindent megtesz, hogy már hétfő délutánra át tudja adni a szakszervezeteknek az anyagot. Ezért a BA azt javasolta, hogy az utasbiztonsági műszakrendekről a tárgyalások kedden folytatódjanak. Egyúttal a BA kész arra, hogy hétfőn 10 órakor a kollektív szerződés más részleteiről is folytasson egyeztetéseket.

“Látszik a fény az utasbiztonsági csatorna végén, ezért a BA abban bízik, hogy kedden megállapodás-közeli állapotba kerülhetnek a tárgyalások” – írja a közlemény.

A szakszervezetek szerint nem volt érdemi tárgyalás

A reptér vezetése semmilyen érdemi tárgyalásra nem volt hajlandó pénteken – olvasható a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) és a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete (RDSZSZ) közös közleményében.

Hangsúlyozzák: a BA újabb négy napot kért a szakszervezetek és a vállalat középvezetőinek közös javaslatának végigszámolásához, holott a vezetők korábban órák alatt is képesek voltak kijelenteni véleményüket.

A szakszervezetek szerint nem várható megállapodás az Európai Közlekedési Dolgozók Szövetsége (ETF) február 3-án, Budapesten kezdődő kongresszusáig.

A Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) és a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete (RDSZSZ) december 10-én hirdettek sztrájkot követeléseik nyomatékosítása érdekében, majd december 22-én felfüggesztették, és január 19-én délután újraindították. A szakszervezetek végül január 21-én függesztették fel a munkabeszüntetést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik