Üzleti tippek

A Fidesz megszüntetné a standolást

Megszüntetné a Fidesz a napi standolásra, a 250 ezer forint feletti banki átutalásokra és a házipénztár készpénzállományának korlátozására vonatkozó törvényi kötelezettségeket. Az Országgyűlés honlapján olvasható törvényjavaslatot Pelczné Gáll Ildikó és Szatmáry Kristóf nyújtotta be a héten.

Az ellenzéki párt szerint a február 1-től életbe lépő napi standolás bevezetése “óriási adminisztrációs terhet ró a vendéglátósokra és pontos betartása szinte lehetetlen”. A képviselők indoklásukban utalnak arra, hogy ez a rendelkezés 2004-ben egyszer már elbukott.

A kkv-knak lesz nehezebb

A készpénzes fizetés 250 ezer forintban való maximalizálása kimondottan nehéz helyzetbe hozhatja azokat a kis- és középvállalkozókat, akik a körbetartozás elburjánzása, és az alacsony fizetési fegyelem közepette az azonnali készpénzzel való fizetést az áru átadásával egy időben bonyolítják, elkerülendő az utólagos banki átutalás esetleges elmaradását – vélik az ellenzéki párt politikusai.

A Fidesz képviselői szerint indokolatlan a házipénztárban tartott készpénzállomány további korlátozása: ez a rendelkezés csak a pénzintézeteknek használ, míg a vállalkozások számára csak fölösleges nehézségeket jelent a készpénzkezelésnél és a készpénzes fizetéseknél.

Az előterjesztők azt javasolják, hogy e három rendelkezést a kihirdetését követő nyolcadik napon helyezzék hatályon kívül, és alkalmazzák a törvény kihirdetésekor még jogerősen el nem bírált hatósági ügyekben is.

A sörre és borra nem vonatkozik

Február 1-től az üzletek a törvény szerint készletforgalmi nyilvántartást kötelesek vezetni az általuk készletezett és forgalmazott zárjeggyel ellátott alkoholtermékekről. Ebbe a körbe tartozik például a vodka, a whisky, a pálinka és más röviditalok. A nyilvántartási kötelezettséget előíró jogszabály nem vonatkozik a sörre, a borra, a pezsgőre és a köztes alkoholtermékekre.

Szintén hatályon kívül helyeznék azt, az adózás rendjéről szóló törvényben szereplő rendelkezést, miszerint megbüntetnék azt, aki nem banki átutalással fizet ki egy ügyletet, ha annak értéke meghaladja a 250 ezer forintot. Az adóhatóság ügyletenként, a kifizetés értékén 20 százalékával megegyező összegű mulasztási bírságot szab ki.

Megszüntetnék azt a szabályt is, amely rögzíti, hogy mekkora összeget kell tartani a házipénztárban. A jogszabály szerint ugyanis a napi készpénz záró állományának maximális mértékét annak figyelembevételével kell meghatározni, hogy a készpénz napi záró állományának naptári hónaponként számított napi átlaga nem haladhatja meg az előző üzleti év – éves szintre számított – összes bevételének 1,2 százalékát. Ha az előző üzleti év összes bevételének 1,2 százaléka nem éri el az 500 ezer forintot, akkor a házi pénztár 500 ezer forint kell, hogy legyen.

A VOPO vasárnaptól standoltat

Vasárnap lép hatályba a standolás kötelezettségét elrendelő jogszabály – hívja fel a figyelmet a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) pénteki közleményében.

A vendéglátóipari üzletek részére készletforgalmi nyilvántartás-vezetési kötelezettséget elrendelő jogszabállyal összefüggésben a VPOP fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy a készletforgalmi nyilvántartást kizárólag a röviditalokra kell vezetni, valamint csak négy adatot (nyitókészlet, beszerzett, értékesített mennyiség, zárókészlet) és azt is összesítve kell rögzíteni naponta.

A Vám- és Pénzügyőrség bevezetett egy formanyomtatványt, amely valamennyi vám- és pénzügyőri hivatalban, illetve regionális ellenőrzési központban beszerezhető, de használhatók különféle, akár a vendéglátósok által eddig alkalmazott számítógépes programok, amennyiben azt a vám- és pénzügyőri hivatal útján a regionális ellenőrzési központnál engedélyezés céljából bejelentik.

A bejelentésben meg kell adni a program beazonosíthatóságát biztosító adatokat, továbbá egy nyilatkozatot, hogy a program megfelel a jogszabályi előírásoknak. A program az engedélyezési folyamat ideje alatt is használható, egészen az engedélyezést jóváhagyó, vagy az azt elutasító határozat meghozataláig.

A VPOP közleménye szerint a készleten lévő termékek mennyisége több módon is megállapítható. Az italokat nem kell mérőedényekbe áttölteni, mivel a készlet a beszerzett és az értékesített mennyiség ismeretében megállapítható egyszerű számításos eljárással. Továbbá az üzletekben alkalmaznak az üvegek formájához igazodó standmércét is, ezenkívül a jogszabály megengedi a számított és a tényleges mennyiség közötti +/- 5 százalékos eltérést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik