Üzleti tippek

Gyurcsány kalandjai az adórendszerrel

Gyurcsány Ferenc útja az áfacsökkentéstől az áfaemelésig - a FigyelőNet egy rövid idősorral igyekszik segíteni annak áttekintésében, hogy a kormányfő mit gondolt, mit tett a magyar adórendszerrel kapcsolatban.

2005 június Gyurcsány ötéves adócsökkentési programot hirdet meg.

2006 január Gyurcsány Ferenc javaslatára az áfa magasabb, 25-ös kulcsa 20 százalékra mérséklődik, az élelmiszerek maradnak 15 százalékos kulcsúak. Érvként elhangzik, hogy Magyarországon a környezethez viszonyítva a legmagasabb az áfakulcs (ami egyébként tényszerűen igaz), meg arról, hogy ez a lépés élénkíti a gazdaságot. Szó esik még a bátorságról is. Arról viszont nem sok szó hangzik el, hogy ez a lépés mekkora kiesést okoz a költségvetésnek.

2006 április Gyurcsány a választási kampányban az adócsökkentésekkel kampányol. Az utóbb sokak által ígéretversenynek nevezett választási kampányban a Fidesz ráígér a szocialista adócsökkentési ígéretekre, s nagy arányú járulékcsökkentést javasol, ami egyben a fedezete lenne a 14. havi nyugdíjnak. A jelenleg ellenzékben lévő párt elmélete szerint a nyugdíjjárulék csökkentése annyi új munkahelyet teremt, hogy abból lehet 14. havi nyugdíjat is fizetni (az elmélet hátteréről 2006 június Gyurcsány bejelenti, hogy az elszaladt állami költségvetés miatt 2007 A Gyurcsány-kormány pénzügyminisztériuma rendel egy tanulmányt a Kopint-Tárki Zrt.-től az adóbázis szélesítésének nemzetközi tapasztalatairól. A tanulmány megállapítja, hogy a magyar adóterhek nemzetközi összevetésben nem kiemelkedőek, kivéve a járulékterheket. A tanulmány javasolja az ingatlanadó bevezetését, s hogy az ebből befolyt összegből csökkentsék a járulékterheket.

2007 december A Gazdasági Versenyképességi Kerekasztal – részben a tanulmány alapján – szintén arra jut, hogy a járulékterheket kellene csökkenteni, de az ingatlanadó bevezetése helyett az áfaemelés lenne a fedezet. Veres, Gyurcsány pénzügyminisztere úgy nyilatkozik, hogy a kormány be fogja vezetni az ingatlanadót, a GVK javaslatairól úgy véli, ez egy lehetséges pálya. Végül elmarad mindkét reformlépés.

2008 február Gyurcsány 2008 április Mivel az SZDSZ kiválik a kormányból, a politikai bizonytalanság miatt megugranak az államkötvények kamatai, azaz megnő az adósságteher. A kormány ezért közli: már nincs meg 2008 augusztus Gyurcsány Megegyezés címmel esszét tesz közzé fizetett hirdetésként a Népszabadságban. Ebben 2008 október Gyurcsány közli: válság van, így nincs mód semmilyen adókönnyítésre, változatlanul maradnak az adótörvények.

2008 december A parlamenti frakciók nyomására végül mégis születik egy új adó és járuléktörvény, ami azonban nem tartalmaz lényeges változásokat sem az adóterhelés mértékét , sem szerkezetét illetően.

2009 január 25. Gyurcsány bejelenti: reformok helyett modellváltás kell, s adóátrendező lépések szükségesek. A bejelentés hátteréhez tartozik: kiderül, hogy az állami költségvetés tartalékai nem fedezik a vártnál nagyobb gazdasági visszaesés bevételcsökkenését.

2009 január 29. Gyurcsány az Országgyűlés rendkívüli ülésén bejelenti: eltörölné a különadót, csökkentené a személyi jövedelemadót, s mérsékelné a járulékkulcsokat. Megemelné viszont az áfát, ingatlanadót vezetne be (a miniszterelnök vagyonadót mondott, de a kontextus alapján ingatlanadóra lehet valószínűleg gondolni), s eltörölné a kedvezményeket (később Gyurcsány azt is elmondta: a szigorítás az evát és ekhot nem érinti). Az is kiderült, a kormány megadóztatná a családi pótlékot.

pró és kontra érvek

Igazságosak és válságból kivezetőek Gyurcsány frissen bejelentett reformjai? Döntse el Ön, tegye mérlegre a FigyelőNet által összegyűjtött A film honlapja

->


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik