Üzleti tippek

Tízmilliárdos adósságot görgetnek a költségvetési intézmények

Decemberben a kormány több tíz milliárd forintnyi tartalékot szabadított fel a 2008-as költségvetésből, így várható volt, hogy az elmúlt évekhez képest nem túl magas költségvetési intézményi adósságállomány tovább csökken - írja a Napi Gazdaság szerdán.

Az Államkincstár közelmúltban közzétett adatai szerint a tavalyi év végén a költségvetési intézmények adóssága 10,2 milliárd forintra rúgott, ami 3,7 milliárd forinttal alacsonyabb a novemberi és mintegy 800 millió forinttal a múlt év eleji tartozásállománynál. A decemberi többletpénzekből az adós intézmények 3,1 milliárd forint értékben törlesztették beszállítóik követelését.

A Napi megjegyzi: az állammal, nevezetesen az adóhivatallal szembeni tartozás nem jellemző a költségvetési intézményi körben, ez a teljes tartozás csupán három százaléka.

Mint a lap írja, látványosan csökkent a Miniszterelnöki Hivatalhoz és a honvédelmi tárcához tartozó intézmények tartozásállománya. Az összes adósság háromnegyedét az Oktatási és Kulturális Minisztérium fejezetéhez tartozó intézmények halmozták fel, ezen belül nagyrészt az orvos-egészségügyi centrummal rendelkező egyetemek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik