Üzleti tippek

Pert nyert a TeleData

Jogellenes adathasználat miatt pert veszített a Company Success Kft. a TeleData direktmarketing céggel szemben. A felnőttoktatással és továbbképzéssel foglalkozó vállalat úgy használta a direktmarketing cég adatbázisát, hogy azért nem fizetett.

A Veszprém Megyei Bíróság a Company Success Kft.-t egyebek mellett 100 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte, illetve eltiltotta a további jogsértéstől, azaz a TeleTár-ban lévő adatok illegális felhasználástól. Az ítélet jogerős.

Bartók János, a TeleData Kft. ügyvezető igazgatója a jogerős ítéletről elmondta: “megnyugvással tölt el bennünket, hogy végre egy magyar bíróság is kimondta, a direkt marketing célokat szolgáló személyes adatok illegális felhasználása büntetendő. Nemcsak azért, mert az ítélet védi üzleti érdekeinket, ezen belül a társaságunk tulajdonában lévő TeleTárban lévő személyes adatokat, hanem azért is, mert reményeink szerint az ítélet nagyobb védelmet nyújt azoknak az embereknek is, akik hozzájárultak vagy éppen tiltják adataik marketing célú felhasználását.”

A TeleData az elmúlt évben azért indított pert, mert tapasztalata szerint a dm-adatbázisokat a cégek és szervezetek gyakran etikátlanul kezelik. A törvényeket többnyire betartják, de sokszor olyan adatbázisok használatára hivatkoznak, amit nem vásároltak meg. Másik tipikus eset az, amikor a nyilvános telefonkönyvben olyan számokat is felhívnak dm-céllal, amelynek a tulajdonosa dm-célokra azt nem engedélyezte.

A Company Success Kft.-t ebben a perben azért ítélték el, mert olyan, egyébként legális adatbázist használt fel, amit nem vásárolt meg. A vállalat a per során elismerte a jogsértést, s még az ítélet előtt megvásárolta a TeleTár adatbázist.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik