Üzleti tippek

Medvegyev: a Nabucco nem vetélytárs

A Gazprom nem vetélytársat lát a Nabucco-vezetékben, mert tisztában van azzal, hogy Európának szüksége van gázra - erősítette meg az orosz energiakonszern vezérigazgató-helyettese egy osztrák lapinterjúban.

A közelmúltban kirobbant orosz-ukrán gázvita rámutatott annak szükségességére, hogy diverzifikálni kell a szállítási útvonalakat – hangsúlyozta Alekszandr Medvegyev a bécsi Kurier című lapnak adott interjúban. Minél több exportútvonal létezik, annál biztonságosabb a szállítás – érvelt. Az orosz vállalatóriás olyan nemzetközi mechanizmus kialakítását javasolja, amely szabályozná a jogokat és a kötelezettségeket.

Arra a kérdésre, hogyan tervezi szilárdabbá tenni Európa gázellátását a Gazprom, a vezérigazgató-helyettes kifejtette, hogy nagy volumenű programot indítottak a gáztárolók kiépítésére, illetve kibővítésére. A Salzburg tartományban lévő haidachi létesítményüket Közép-Európa második legnagyobb tározójává kívánják fejleszteni, de ezen túlmenően két tárolóprojekt fut Magyarországon, egy-egy Szerbiában, Németországban és Nagy-Britanniában.

Megítélése szerint a két hétig tartó válságnak – és elhúzódásának – az volt az oka, hogy az Európai Unió egyenlően kezelte Oroszországot és Ukrajnát, azt a benyomást keltve az utóbbiban, hogy tovább csinálhatja, amibe befogott. Ukrajna a fejébe vette, hogy leállítja a gázexportot – vélekedett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik