Üzleti tippek

A papírbili utóélete

Kisebb vihart kavart egy nem is oly régi lapszemlénk, amelyben bemutattuk az ÉS cikkét: az állam fejlesztésekre elszórt pénzeiről. Benne szerepelt a papírbili sorsa is.

Cikkünk, amelyben 2009. január 3-án ismertettük az Élet és Irodalom írását, a lapban ismét életre kelt. A papírbili kitalálója, illetve gyártója dr.Gara Péter ugyanis pontosítja és kritizálja Lázár György ÉS-beli állításait. Ezt az olvasói levelet közreadjuk, hogy nyomon követhető legyen a közölt tények és kritikák menete is.

Nem ingyenpénz?

Lázár György Papírbili főcímű, és Százmilliárd forint ingyenpénz kétes innovációkra alcímű írásában (ÉS, 2009/1., jan. 2.) több dolgot állít – írja Gara.

Nézzük a tényeket, ki és miképpen támogatta a papírbilit: az állam a szabadalomra adott 900 000 forintot vissza nem térítendő és 900 000 forintot visszatérítendő támogatásként 2004-ben. Ezenkívül 275 000 forint támogatást a Kind und Jugend kiállításra (2007-ben Kölnben kiállítottuk a papírbilit). Saját pénzemből a szabadalomra, trade markra még a fentieken kívül költöttem 5,6 millió forintot. A fejlesztés, gyártás-előkészítés sokmilliós költségeit nem is említem. Ezenkívül a papírbili senkitől semmilyen pénzt nem kapott. Ha bárki mást mondott Lá­zárnak, az, bizony mondom, hazudott. A Valdealnak én fizetek, nem ők nekem (nem fosztogatnak, hanem osztogatnak).

De nézzük tovább: mennyit fizetettem az államnak eddig a papírbili létrejötte óta. Jól olvassa Lázár György: én fizetek az államnak. A papírbili az Innotech ipari parkban készül, ott gyártjuk munkatársaimmal. A hely az állam tulajdona. Bérleti díjként eddig 6,25 millió forintot fizettem ki, fizettem be az államnak. A munkatársak bérjárulékai (tb), az áfa, az adók több millió forint befizetését jelentette az állam számára. Az egyenleg: sok-sok millió forintot kapott eddig az állam a papírbiliből. Fentieket bármikor bárkinek hitelesen tudom bizonyítani!

A papírbili, mondja szörnyülködve a szerző, Kínában készül. Is. Kínában készül az amerikai piacra. És Magyarországon az európai piacra: Budapest, XI. Andor utca 60., ahogyan honlapunkon is látható, pottyflip.com, a nagy oknyomozó bármikor megtekintheti, ha kíváncsi az igazságra, a valóságra, s leleplezésre éhes tekintetét körbejárathatja a műhelyben. A következő feliratot fogja látni: „A Michelin Development támogatásával”. A Michelin sem adott pénzt, de bankgaranciát vállalt bankkölcsönünkre (amit vissza kell fizetnem, plusz a kamat).

Lázár a papírbilit gúnyosan, szellemeskedve a „magyar tudástársadalom csúcstermékének” nevezi. A nyájas olvasó is elmosolyodik. Én nem annyira: nekem többéves munkám, sok fáradságom, sok pénzem fekszik a termékben. Tudom, hogy nem a papírbili a tudás csúcsa: ez csak egy kis bili, egy hasznos kis termék. Akik használták már, kisgyerekesek, pár százezren, szerte a világban, azok szerencsére szeretik. Lázár nem szereti. Csak biztatni tudom, tervezzen jobb termékeket az enyémnél! Nyerjen vele innovációs díjakat (Magyar Termék Nagydíj dicséret, 2005; Párizs, innovációs ezüstérem, 2006; Genf, innovációs ezüstérem, 2006; Év Üzleti Ötlete, 2007). Eközben senki se támogassa. Kockáztassa családja pénzét, vegyen fel sokmilliós személyi kölcsönt (harminc százalék THM), sok-sok milliós baráti kölcsönt (tizenöt százalék kamat), fizesse a szerszámokat, az anyagokat, az embereket, a beszállítókat, kockáztasson, és egy könnyed kis mozdulattal, amit ő bizonyára bravúrosan tud, vezesse be termékét az európai és amerikai piacokra – és akkor majd én írok róla egy jó kis bántó cikket egy általam eddig nagyra becsült és szeretett újságban.

Az ÉS szerkesztőségi megjegyzése

A rend kedvéért: Lázár György nem ír dr. Gara pénzügyeiről, a kérdéses rész így szól: „A Valdeal nevű magyar vállalkozás 550 millió forint ingyenpénzt kapott innovációra, és weblapjuk szerint eddig egyetlen licencszerződést kötöttek, mégpedig a Potty Flip nevű találmányra, amelyet dr. Gara Péter, a műszaki egyetem szakértője ötlött ki, és ez nem más, mint egy összehajtható papírbili. Nem kell finnyásnak lenni, jó ötlet ez, ha a szükség rájön a gyerekre. A találmány munkahelyeket hozhat az országnak, magyar papírbilivel láthatjuk el az egész világot, csak Amerikában 75 milliós piaca van a dolognak. Valóban, a papírbilit Amerikában is árulják, 16 dollárba (kb. 3400 forint) kerül hat darab, ami bizony méregdrága. Csak akkor lepődöm meg igazán, amikor kiderül, hogy a magyar tudástársadalom csúcstermékét Kínában gyártják!” Ezt írja Lázár György. Tény azonban, hogy a szerkesztőség (és nem Lázár György) által adott alcím olyan érzetet kelthet, mintha a fejlesztésre juttatott összeg a papírbilit gyártó céghez került volna. – a szerk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik