Üzleti tippek

A családi pótlékot vonnák el olvasóink

Az áfa megemelése lenne a legnépszerűtlenebb megszorító intézkedés a FigyelőNet olvasóinak körében, a családi pótlék rászorultságalapúvá tétele pedig viszonylag a legnépszerűbb.

Olvasóink relatív többsége (37, 5 százalék) a családi pótlék rászorultságalapúvá tételével kezdené az öv meghúzását. „Népszerűségben” ez után következik a jövedéki adó megemelése (18,5 százalék), majd az ingatlanadó növelése (13,4 százalék), s csak utána az áfaemelés (11,6 százalék). A szavazásunk eredménye természetesen nem reprezentatív.

Az elfogadott költségvetés szerint kerekítve 374 milliárd forint áll rendelkezésre a családi pótlékok kifizetésére. Ha ezzel (s csak ezzel) a megszorítással próbálná betömni a kormány a költségvetési lyukat, a családoknak legalább a fele nem kaphatna családi pótlékot. A fölmerült megszorítások költségvetési hatásairól a FigyelőNet egy korábbi cikkében olvashat.

A Bemondó bőségesen sok hozzászólása között visszatérő elem volt a kisebb parlament javaslata, illetve a képviselői fizetések leszállítása. Ezen felvetések költségvetési hatása azonban csak milliárdokat hozna, szemben az adóemelések, illetve a családi pótlék elvonásának tíz-, illetve százmilliárdos nagyságrendjével. Ezek a javaslatok ezért nem szerepeltek szavazásunk opcióiként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik