Üzleti tippek

Az ombudsman leállítaná a vagyonosodási vizsgálatokat

Felfüggesztené a vagyonosodási vizsgálatokat az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Az adóhatóságnál még nem olvasták az ombudsman levelét.

Nincs megfelelő törvényi felhatalmazása az adóhatóságnak arra, hogy az adóalanyok jövedelmei mellett a kiadásaikat is vizsgálja – olvasható a lapunk kérésére a FigyelőNethez is eljuttatott közleményben, amelyet az állampolgári jogok országgyűlési biztosa adott ki.

Nem vizsgálhatná az APEH a vásárlásokat

Szabó Máté szerint az adóhatóság nem tájékoztat megfelelően arról, mennyi ideig kell megőrizni az adózással kapcsolatos iratokat. A vagyonosodási vizsgálatok bizonyítási eljárásában több esetben is sérülhet a jogbiztonság követelménye.

Az országgyűlési biztos szerint az APEH nem rendelkezik megfelelő törvényi felhatalmazással ahhoz, hogy az adóellenőrzés során adatokat kérjen a jövedelmek felhasználásáról.

Az ombudsmani álláspont szerint komoly alkotmányossági veszélyeket rejt az előzetes becslések gyakorlata is.

Szubjektív elemek az APEH gyakorlatában

Súlyos tévedések közvetlen veszélyét hordozza, és a jogbiztonság, valamint a tisztességes eljáráshoz való jog sérelmével fenyeget, ha az adóhatóság életszerűtlennek minősítve hagy figyelmen kívül bizonyos adózói nyilatkozatokat – írja a közlemény.

Az életszerűség meghatározása ugyanis szubjektív értékítéletet tükröz. Ugyanilyen visszás következményekkel járhat, ha a kiadások bizonyításakor az érdemi megállapítások helyett a hivatalos létminimumadatot veszik figyelembe, vagy ha a jövedelemigazolás során automatikusan eltekintenek a készpénz és a bemutatóra szóló értékpapírok beszámításától.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa figyelmeztetett, hogy a tisztességes eljáráshoz való jogot, a jogbiztonságot csorbítja, ha az APEH az előzetes tájékoztatásával ellentétben vizsgálja az iratmegőrzési kötelezettségen kívül eső, már elévült időszakot, és ehhez az igazolásokat, bizonyítékokat az adózóktól várja. Az ombudsman sürgette, előzzék meg, hogy a vagyonosodási vizsgálatok a kapcsolódó ellenőrzések miatt elhúzódjanak, ezért törvényben rögzítsék az ellenőrzés befejezésének objektív határidejét.

Föl kellene függeszteni

A biztos ezért kezdeményezte az APEH elnökénél az adózói kötelezettségeket taglaló tájékoztatás, valamint az ellenőrzések gyakorlatának felülvizsgálatát, a megfelelő jogalap megteremtéséig pedig a vagyonosodási vizsgálatok felfüggesztését.

Az állampolgári jogok biztosa javasolta a pénzügyminiszternek, hogy gondoskodjon a megfelelő törvényi alapok meghatározásáról, figyelembe véve az ombudsmani vizsgálat megállapításait – zárul a közlemény.

Az APEH-hez még nem érkezett meg az ombudsman levele – tudta meg a FigyelőNet az adóhatóságtól. Ha a levél megérkezik, az abban foglaltakat kivizsgálják, s érdemben válaszolni fognak – mondták a FigyelőNetnek az APEH-nél.

Civil kontroll?

Civil kontroll kellene az APEH fölé, egy ellenőrző-tanácsadó testület – mondta lapunknak korábban Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Egyesületének elnöke.

Az adóhatóság külön engedély nélkül lekérdezheti bárkinek a bankszámláját, információt kérhet utazási irodáktól. Ráadásul az így gyűjtött adatok alapján hozott határozatát bizonyítania sem kell, a bizonyítási teher megfordul – érvelt Zara László.

konfliktusos viszony

Az ombudsman korábban nagyobb jogi védelmet kért munkatársainak, akik attól félnek, hogy munkájuk miatt retorzióban részesülnek egyes vizsgált és elmarasztalt hivatalok részéről. Konkrétan nevesítette az APEH-et is.

Egy későbbi találkozón állítólag az ombudsman és az APEH elnöke tisztázta a hosszú évekkel ezelőtt történt eset kapcsán kialakult félreértéseket.
(MTI-információ alapján)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik