Üzleti tippek

Kényszerszabadság a legnagyobb amerikai lapnál

A legnagyobb példányszámú amerikai napilapot, a USA Todayt kiadó Gannett vállalkozás egyhetes fizetés nélküli szabadságra küldi több ezer alkalmazottját, hogy megbirkózzon a pénzügyi nehézségekkel - írta a csütörtöki The New York Times.

A Gannett – amely 85 napilappal az Egyesült Államok legnagyobb lapkiadó vállalata – az intézkedéssel az elbocsátásokat akarja megelőzni. A cég nem közölte, hogy pontosan hány emberről van szó és mekkora megtakarítást remél, de annyi bizonyos, hogy a 31 ezer alkalmazott nagy részét kényszerszabadságra küldik.

Craig A. Dubow elnök-vezérigazgató tudatta, hogy önmagát beleértve a vállalat vezetői is egy hét fizetés nélküli szabadságra mennek az első negyedévben. Reményét fejezte ki, hogy a lépés nyomán nem lesz szükség elbocsátásokra. A Gannett nem kényszerítheti egyoldalúan kényszerszabadságra szakszervezeti dolgozóit, akiket szerződés véd, de Dubow arra kérte az alkalmazottak érintett részét, mintegy 12 százalékát, hogy önként csatlakozzanak az akcióhoz.

A Gannett – amely az Egyesült Államokban a USA Today mellett olyan nagy lapokat tulajdonol, mint a The Detroit Free Press vagy a The Arizona Republic, ezenkívül 23 televízió és több száz ritkábban megjelenő újság van a birtokában, Nagy-Britanniában pedig 17 napilapot ad ki – 2007-ben és 2008-ban már 3500 dolgozójától volt kénytelen megválni.

A lépés bejelentésével egy időben a naponta 2,3 millió példányban megjelenő USA Today közölte dolgozóival, hogy egy évre befagyasztja a fizetéseket.

A The Wall Street Journal csütörtökön arról számolt be: a nyomtatott sajtó nehéz pénzügyi helyzete miatt két nagy kiadó is tárgyalásokat folytat arról, hogy a nemzetközi hírágazatot kihelyezi más cégekhez.

A Tribune, amelyek nyolc vezető napilap, köztük a Los Angeles Times és a The Chicago Tribune kiadója, a The Washington Posttal egyeztet: fizetne utóbbi lapnak a külföldi és az országos hírekért. A New York Daily News, amely 630 ezres példányszámával az ötödik legnagyobb amerikai újság, a bostoni GlobalPost médiavállalat külföldi stringereinek munkáját venné igénybe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik