Üzleti tippek

Kikerülhet a versenytörvényből a vezetői felelősség

Amennyiben az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítené a versenytörvény vezetői felelősséggel kapcsolatos új szabályait, úgy a kormány nem ragaszkodna ezekhez, hanem a módosítás e szabályok nélkül lépne életbe.

A tavaly június 2-án 364 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül elfogadott versenytörvény-módosítás – egyebek mellett – szabályokat tartalmaz a kartellezéssel kapcsolatos vezetői felelősségre is, de ezeket a köztársasági elnök megtámadta az Alkotmánybíróságnál, így az egész módosító csomag hatályba léptetése elmaradt.

A cégek vezető tisztségviselőit csak hosszadalmas eljárás után lehetne 2 évre eltiltani a vezető tisztségviselői poszttól. Előbb a kartellezés tényét a GVH mondja ki, majd következik a két bírósági lépcső. Amennyiben jogerős a kartellezés megállapítása, akkor a GVH a cégjegyzékből kikeresi, hogy az elkövetés idején kik voltak a cégeknél vezető tisztségviselők. Ezt a tényt nem peres eljárásban meg lehet támadni a bíróságnál. A köztársasági elnök véleménye szerint peres eljárás lenne indokolt. A másik kifogása pedig az volt, hogy az eljárás második részéből – amikor a tényleges eltiltás folyik – hiányzik az ártatlanság vélelme.

Wallach Lajos, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jogi irodájának vezetője kedden délelőtt a Réczicza White & Case ügyvédi iroda szemináriumán elmondta, hogy az ártatlanság vélelme büntető jogi kategória, amit az Alkotmánybíróság ugyan kiterjesztően értelmez, de ebben az esetben nem jöhet szóba. Amúgy a teljes eljárás – az eltiltásig – 5-6 évet vesz igénybe, amit az első ilyen ügy indulásától kell számolni, arra pedig a törvénymódosítás hatálybalépése után kerülhet sor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik