Üzleti tippek

A GVH nem ragaszkodik a vezetői felelősség szabályaihoz

Ha az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítené a versenytörvény vezetői felelősséggel kapcsolatos új szabályait, úgy a Gazdasági Versenyhivatal nem ragaszkodna ezekhez, hanem a módosítás e szabályok nélkül léphetne életbe - mondta Wallacher Lajos, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jogi irodájának vezetője kedden délelőtt a Réczicza White & Case ügyvédi iroda szemináriumán.

A tavaly június 2-án 364 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül elfogadott versenytörvény módosítás – egyebek mellett – szabályokat tartalmaz a kartellezéssel kapcsolatos vezetői felelősségre is, de ezeket a köztársasági elnök megtámadta az Alkotmánybíróságnál, így az egész módosító csomag hatályba léptetése elmaradt.

A cégek vezető tisztségviselőit csak hosszadalmas eljárás után lehetne 2 évre eltiltani a vezető tisztségviselői poszttól. Előbb a kartellezés tényét a GVH mondja ki, majd következik a két bírósági lépcső. Amennyiben jogerős a kartellezés megállapítása, akkor a GVH a cégjegyzékből kikeresi, hogy az elkövetés idején kik voltak a cégeknél vezető tisztségviselők. Ezt a tényt nem peres eljárásban meg lehet támadni a bíróságnál. A köztársasági elnök véleménye szerint peres eljárás lenne indokolt. A másik kifogása pedig az volt, hogy az eljárás második részéből – amikor a tényleges eltiltás folyik – hiányzik az ártatlanság vélelme.

Wallacher Lajos úgy vélte, hogy az ártatlanság vélelme büntető jogi kategória, amit az Alkotmánybíróság ugyan kiterjesztően értelmez, de ebben az esetben nem jöhet szóba. Amúgy a teljes eljárás – az eltiltásig – 5-6 évet vesz igénybe, amit az első ilyen ügy indulásától kell számolni, arra pedig a törvénymódosítás hatályba lépése után kerülhet sor.

Amennyiben az Alkotmánybíróság mégis alkotmányellenesnek minősítené a vezetői felelősség szabályait, akkor a GVH valamint az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium is azt javasolná a kormánynak, hogy e szabályok nélkül léptesse hatályba a versenytörvény módosítását. Az újabb parlament elé terjesztést azonban nem lehet “megúszni”, mivel az elfogadott törvényszöveg múlt év szeptember első napját tartalmazta hatálybalépésnek, így azt mindenképpen módosítani kell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik