Üzleti tippek

Figyelős lett a legjobb tényfeltáró

Brückner Gergely, a Figyelő újságírója, illetve Pethő András, az Origo internetes portál munkatársa megosztva vehették át a legjobb tényfeltáró újságírói teljesítményért odaítélt Gőbölyös Soma-díjat vasárnap.

Az alapítvány a FigylőNeten is rendszeresen publikáló Brückner Gergely méltatásában úgy fogalmazott, hogy a szerző két cikke – Számlagyáros hajléktalanok, Mozgalmas purgatórium – feltárta azt a mechanizmust, amelynek révén a Siemens hajléktalanokkal kötött álszerződésekkel és teljesítményigazolásokkal fedezte korrupciós kiadásait, illetve adatokat szerzett a hajléktalanokat tucatszámra beszervező, a felelősségre vonás elől külföldre menekülő Schrödl András tevékenységéről.

Pethő András az Origón publikálta cikksorozatát, amelyben – a méltatás szerint – a téma fellelhető szálait egytől-egyig elvarrta, a történet mozgatórugóit feltárta. Aki az írásokat elolvassa, megtudja, miként nyerhetett milliárdos állami megbízásokat a Welt 2000 Kft. verseny nélkül – olvasható a közleményben.

A most nyolcadik alkalommal odaítélt Soma-díjat a kuratórium eddig két alkalommal, 2002-ben, illetve tavaly osztotta meg. A Gőbölyös Soma-díjat 2002-ben Blénessy Gábor (Korridor, TV2) és Rajnai Attila (Élet és Irodalom), 2003-ban Haszán Zoltán (Népszabadság), 2004-ben Mong Attila (Figyelő, InfoRádió), három éve Bogád Zoltán (Index), tavalyelőtt Szabó M. István (Magyar Narancs), legutóbb pedig Vajda Éva (Manager Magazin) vehette át.

Az alapítványt Gőbölyös József újságíró – ahogy barátai hívták, Soma – 2000-ben bekövetkezett halála után hozták létre barátai és kollégái fiatal, 37 éven aluli újságírók tényfeltáró munkáinak díjazására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik