Üzleti tippek

Eltűnt a Viasat 200 ezer háztartásból

Sok kábeltelevízió-szolgáltató kényszerül arra, hogy megszüntesse idén a Viasat3 tévécsatorna műsorának továbbítását. A tévétársaság 40-65 százalékkal emelné műsordíjait, amelyet népszerűségével indokol.

Eddig már több mint kétszázötven település több mint 200 ezer háztartásában voltak kénytelenek a szolgáltatók a kínálatból kivenni és más hasonló tematikájú programmal helyettesíteni a Viasat3 műsorát. A drasztikus és indokolatlan áremelés miatti kényszerhelyzet egyelőre elsősorban azokat a kisebb méretű kábeltelevíziós vállalkozásokat érinti, amelyeknek a tévétársasággal kötött műsorelosztási szerződése 2008. december 31-én lejárt. A szolgáltatók országos szakmai-érdekvédelmi szövetségei a kábeles vállalkozások döntését indokoltnak tartják és az előfizetők megértését kérik – áll a kábelszakma közleményben.

Duplázna a Viasat

A több mint 400 kis- és közepes kábelszolgáltatót képviselő Magyar Kábelkommunikációs Szövetség és a Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség bevonásával folytak a tárgyalások a Viasat3 műsortovábbítási keretszerződésének megújításáról, miután a tévécsatorna tulajdonosa tavaly decemberben váratlanul jelezte a Viasat számára fizetendő műsordíj 40-65 százalékos emelését.

Az érintett kábelszolgáltatók egy része a kirívó díjemelést nem fogadta el, mert indoklásuk szerint az nem tükrözi a műsor ár/érték arányának alakulását és nem párosul a tartalom erősödésével vagy más előnnyel, amely indokolná az emelés mértékét. A lapunknak név nélkül nyilatkozó iparági szakértő szerint etikátlan volt ilyen gazdasági körülmények között a Viasat lépése, s válaszút elé állította a kis kábelszolgáltatókat, amelyek kénytelenek lennének a megnövekedett költségeket tovább hárítani fogyasztóik felé.

A Viasat3 szintén közleményt adott ki a témában, amelyből kiderül, a társaságnak sikerült megegyeznie a terjesztés feltételeiről a három legnagyobb hazai szolgáltatóval, a közepes méretű kábelszolgáltatók (10 és 100 ezer fő közötti előfizetőt kiszolgáló) közül jónéhánnyal, illetve egyre több ennél kisebb hálózatot üzemeltető elosztóval is.

Kiugróan magas ár, de miért?

Mennyit ér a Viasat3

A csatorna a következő szempontokkal indokolja áremelését: A Viasat3 jelenleg a legnézettebb és legnépszerűbb kódolt csatorna hazánkban, tavalyi II. féléves kereskedelmi közönségaránya 7 százalékos volt, az NRC piackutató kutatása szerint pedig a harmadik legkedveltebb csatorna a két kódolatlan országos csatorna után. A csatorna díjszabása ezt a pozíciót meggyőződésük szerint az új díjszabás esetén sem tükrözi.

A kezdetben műsordíj nélkül, szabadon fogható tévécsatorna legutóbb egy évvel ezelőtt hajtott végre 60 százalékos áremelést. Az utóbbi időben a szolgáltatók szerint a tévéprogram relatív értékvesztése is tapasztalható volt, mivel a közkedvelt Bajnokok Ligája-futballmérkőzéseket a tulajdonos áthelyezte az időközben bevezetett TV6 csatornájára.

Ezzel egyidejűleg a műsorpiacon megjelent néhány hasonló, de jóval kedvezőbb terjesztési feltételeket és hasonló szórakozási lehetőséget kínáló versenytárs csatorna is. A Viasat3 által újonnan megállapított árszint minden más hasonló jellegű tévéadás díját jelentősen meghaladja, ebbe a kategóriába legfeljebb csak a világszerte legdrágábbnak számító, különleges, exkluzív jogdíjas tartalmakat kínáló sportműsorok tartoznak.

A két szövetség tagvállalatai jelezték, a Viasat3 esetében – a fentiekre való tekintettel – semmilyen mértékű áremelést nem tartanak elfogadhatónak, ezért a szerződése lejártával sokuk már most arra kényszerült, hogy műsorkínálatát módosítsa és a Viasat3 továbbítását januártól megszüntesse. A változásról a szolgáltatók előfizetőiket a jogszabályokban előírtak szerint idejében tájékoztatták és gondoskodnak arról, hogy a Viasat3 helyett másik, hasonló tematikájú, szintén jelentős érdeklődésre számot tartó csatorna vagy csatornák kerüljenek a kínálatba.

Elfogadhatatlan emelés

Megy vagy MArad?

Átmeneti technikai lépésként a Viasat3 minden szolgáltató számára lehetővé tette 2009. január 31-ig a csatorna vételét, így a rendszerek kikapcsolására a csatorna részéről csak ezt követően kerül sor. Ahol már most sem fogható a műsor, az a kábelszolgáltató döntése volt.

A két szövetség megalapozottnak tartja tagjainak ezt a döntését, és abban bízik, hogy e lépés szükségességét az előfizetők is megértik. A szakmai-érdekvédelmi szervezetek álláspontja szerint nem engedhető meg, hogy a kábelszolgáltatás összköltségében jelentős hányadot képviselő műsordíj kizárólag a tévécsatornák egyoldalú, piaci körülményeket is figyelmen kívül hagyó döntésén múljon, mert ennek nyilvánvaló árfelhajtó hatása a szolgáltatásra nézve beláthatatlan következményekkel járna.

A versenypiacon működő kábelszolgáltatók, melyek folyamatos műszaki fejlesztések mellett is a fogyasztói árak fokozatos mérséklésére törekednek, a médiapiac szereplői részéről minden, az indokoltnál magasabb árpozicionálást elfogadhatatlannak és a szolgáltatás további fejlesztésére, az előfizetők érdekeire nézve károsnak tartanak.

Mivel a Viasat3 keretszerződését a tévétársaság időközben január végéig meghosszabbította, a kábeltelevíziós szakmai-érdekvédelmi szervezetek azt remélik, hogy még január vége előtt létrejöhet olyan ésszerű és elfogadható szerződési feltételrendszer, amely a szolgáltatókat nem hozza kényszerhelyzetbe és amely alapján a Viasat3 a jövőben is eljuthat a nézőkhöz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik