Üzleti tippek

Mobilvers: verses műsorfolyam a köztévében

Rendhagyó műsort indított a Magyar Televízió a 2009-es Radnóti-évhez csatlakozva. Az ismert színművészek által választott és előadott költeményeket az operatőr mellett az ötletgazda Kamarás Iván színművész is rögzítette mobiltelefonnal.

A MobilVers című műsor január 5-től naponta háromszor jelentkezik az m1 csatornán. A műsor alapgondolata az volt, hogy egy-egy Radnóti-mű mellett minden színész mondja el kedvenc versét. “A választott művekhez való kötődés, a helyszínek sokkal személyesebbé tették a műsort, mintha műteremben zajlottak volna a felvételek” – emlékezett a munkára Kamarás Iván.

Seres Tamás rendező elmondta, a műsort százrészesre tervezik, ebből első körben 53 epizódot vettek fel, ezeket láthatják jelenleg a nézők. A MobilVers minden hétköznap háromszor, a délutáni és az esti Híradó előtt, valamint a Kultúrház Ma után jelentkezik; az MTV mindegyik költeményt leadja mindegyik műsorsávban, de természetesen nem egy napon. “A versek ettől is mobilak, nem csak a felvétel formájától” – hangsúlyozta a rendező.

Egészen különböző stílusú színészeket válogattak össze a felvételekhez, így Péterfy Bori Karafiáth Orsit mond, míg Bánsági Ildikó Falcsik Mari öregkori szexversét” – hívta fel a figyelmet a MobilVers sokszínűségére Seres Tamás. Az esetek többségében a felvételek helyszíneit is a színészek választották meg: “Cserhalmi Györgyöt elvittük a Mátyás-templomba, és egy gyóntatófülkében vettük fel vele Radnótitól az Októberi esőt, Szacsvay Lászlóval Radnóti sírjánál forgattunk, Rába Roland a Gödörnél a földön ült, mint egy hajléktalan, egy másik versnél a Zsidró-szalonban. Dörner Györggyel a Walesi bárdokat a Duna-kanyarban vettük fel” – sorolt példákat a rendező.

A tervek szerint létrehoznak egy weboldalt www.mobilvers.hu címen, ahonnan a mobiltelefonnal felvett versek letölthetők lesznek. A sorozatban többek között Bálint András, Csuja Imre, Hámori Gabriella, Kállai Ferenc, Kovács Patrícia, Oroszlán Szonja vagy Reviczky Gábor mond Arany-, József Attila-, Szabó Lőrinc-, Ady- és más költők mellett Radnóti-verseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik