Üzleti tippek

Magyarországon még nem érzékelhető az ukrán gázstop

Az ukrán gázszállítások csökkentésének bejelentése után a Földgázellátási Krízisbizottság megállapította, hogy jelenleg nincs krízishelyzet, de fel kell készülni az esetleges krízisre - tájékoztatta Molnár Csaba közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter.

A tárcavezető hozzátette: a bizottság ülése közben kapták a hírt, a földgáz szerződés szerint érkezik Magyarországra.

A döntés-előkészítő testület megbeszélésén jelen voltak a minisztérium képviselői mellett a Magyar Energia Hivatal, a földgáz nagykereskedő E.ON Földgáz Trade és a tárolással foglalkozó E.ON Földgáz Storage Zrt, a Mol csoporthoz tartozó Földgázszállító Zrt., a Magyar Szénhidrogén Készletezők Szövetségének, a Meteorológiai Szolgálatnak és a villamos energia rendszerirányító Mavirnak a vezetői. Molnár Csaba elmondta, hogy a résztvevők megnyugtató információt adtak. A Földgázszállító Zrt. 30 másodpercenként vizsgálja a helyzetet, lehetővé téve a gyors reagálást.

A miniszter kiemelte: a kormány minden lehetőségre felkészült: minden eshetőségre van forgatókönyve, és ezt a bizottság is megerősítette.

Van biztonsági tartalék

Molnár Csaba emlékeztetett arra, hogy a stratégiai biztonsági készlet nagysága 500 millió köbméter, és a földgáztárolókban jelenleg 3,133 milliárd köbméter földgázt tárolnak.
Az ukrán NAK Naftogas vezetője, Oleg Dubana a kora esti órákban jelentette be, hogy napi 21 millió köbméterrel csökkentik az Európába irányuló orosz földgázszállításokat.

Molnár Csaba energia ügyekért felelős miniszter közlése szerint ez részben érintheti a magyar szállításokat is. A szállítások csökkentése jelenleg nem érzékelhető a magyarországi szállításokban, sem a mennyiség, sem a nyomás nem csökkent a hír bejelentését követően – tette hozzá a miniszter. Ehhez hozzáfűzte a délután sajtótájékoztatóra utalva, hogy a helyzet percről-percre változik.

A Földgázellátási Krízisbizottság szükség szerint ül össze, de folyamatosan figyelemmel kísérek a helyzetet – hangsúlyozta a miniszter.

Lehet kompromisszumos javaslat?

Oleg Dubina közlése szerint elmozdulás tapasztalható az ukrán-orosz tárgyalásokon, hiszen a bejelentéssel egyidőben Ukrajna kompromisszumus javaslattal állt elő: kész ezer köbméterendként 235 dolláros árat adni az orosz földgázért abban az esetben, ha az orosz fél a tranzitdíjat ezer köbméterenként és 100 kilométerenként 1,7 dollárról 1,8 dollárra emeli.

Oleg Dubina kijelentette: a Naftogaz biztosítani tudja a hazai fogyasztásból és tranzitszállítási kötelezettségeiből adódó feladatait. A jelenlegi pénzügyi helyzet és Ukrajna gazdasági állapota nem teszi lehetővé az ezer köbméterendként 250 dolláros ár elfogadását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik