Üzleti tippek

Lesz elég ponty

A Balatoni Halászati Zrt. minden szállítói igényt ki tud elégíteni az ünnepekre: lesz elég ponty karácsonyra, de tavaszra erőteljes kereslet várható - mondta Kiss György Károly, a halászati cég elnöke.

Évről évre 5-7 százalékkal csökken a balatoni halászat élőhal-forgalma, ugyanakkor növekvőben van a feldolgozott haltermékek iránti kereslet, ami országos piaci tendenciákat tükröz. A cég a kifogott ponty harmadát karácsonykor értékesíti, öt évvel ezelőtt ilyenkor 200 tonnányi, idén már csak 150 tonnányi pontyot adott el, amelynek zömét saját tógazdaságaiból szállította az áruházláncoknak, illetve a társaság siófoki boltjába.

Kiss György Károly kedvező tendenciaként értékelte, hogy növekvőben van a feldolgozott busa iránti kereslet, annyira, hogy ezekből a termékekből már most hiány mutatkozik. Tavaszra keresleti piac alakul ki a többi haltermékből, főként a pontyból is, mivel a szélsőséges, kedvezőtlen időjárás miatt idén csökkent az ország haltermelése.

Komoly gondot okoz a Balaton környékén a madarak ivadékpusztítása is, az elszaporodott kárókatonák a becslések szerint idén 50 millió forint kárt okoztak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik