Üzleti tippek

A többség nem szimpatizál a VDSZSZ-sztrájkkal

A Szonda Ipsos szerdán végzett telefonos közvélemény-kutatásából az derül ki, hogy a magyar lakosság mindössze 36 százaléka ért egyet a VDSZSZ munkabeszüntetésével.

A felmérés szerint a lakosság csaknem minden csoportjában a sztrájkhoz negatívan viszonyulók vannak többségben.
Különösen erős az elutasítás a diplomások körében, ahol 59 százalék nem szimpatizál a sztrájkolókkal, s csupán 30 százalék ért velük egyet – olvasható a Népszabadság online kiadásában.

Az MSZP-tábor véleménye még karakteresebb: 81-15 arányban vannak a mostani munkabeszüntetés ellen. A Fidesz szavazói korántsem képviselnek ennyire egységes álláspontot, a sztrájk támogatóinak aránya alig haladja meg az ellenzőkét (48-43 százalék).

A VDSZSZ legfontosabb követelését – azt, hogy a vasútnál dolgozók személyenként 250 ezer forintot kapjanak a MÁV Cargo eladásából származó bevételből – a lakosság relatív többsége, 43 százaléka nem tartja jogosnak. Az emberek nagyjából harmada véli jogszerűnek a követelést.

A vasúti dolgozók munkabeszüntetésének negatív fogadtatása ellenére a társadalom nem nevezhető sztrájkellenesnek. A sztrájkot az emberek csaknem kétharmada az érdekérvényesítés megfelelő formájának tekinti, s csak a lakosság egynegyede véli úgy, hogy elfogadhatatlan megoldás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik