Üzleti tippek

Megvenné az RTL a Channel 4-t?

Ismét napirendre került a Channel 4 és az RTL tulajdonában álló Channel Five egyesülése. A lépéssel megmentenék a nehéz pénzügyi gondokkal küszködő Channel 4-t.

Minden eszközzel a brit tévécsatorna megmentésén fáradozik a kormány, amely több lehetőséget is felvázolt az adó túlélésére. A javaslatokat előreláthatólag január végén jelentik be, ekkor kerül a nyilvánosság elé az új kommunikációs és médiaügyekért felelős miniszter, Lord Carter Digitális Nagy-Britannia című tanulmánya is. A MediaGuardian úgy tudja, hogy négy lehetséges kiutat vázol a jelentés a Channel 4 számára. A csatorna 2012-ig mintegy 150 millió font veszteséget fog felhalmozni, köszönhetően a reklámpiac mélyrepülésének, illetve a digitális média virágzásának.

A négy klasszikus megoldási javaslat: a privatizáció, az összeolvadás az RTL tulajdonában lévő Channel Five csatornával, szoros együttműködés a BBC Worldwide-dal, illetve egyéb pénzügyi támogatók bevonása az adó megmentése érdekében.

A BBC Worldwide máris nemtetszésének adott hangot. A szorosabb együttműködést mindenképpen el akarja kerülni a csatorna, ám „korlátozott segítségnyújtásról” szó lehet. Ez gyakorlatilag azt jelentené, hogy a Channel 4 használhatja a BBC Worldwide eszközállományát.

A Channel Five és a Channel 4 összeolvadása nem most merül fel először. A lépéssel mintegy 30 millió fontot takaríthatna meg a pénzügyi gondokkal küszködő adó, ám a vezérigazgató, Andy Duncan ellenzi a frigyet, ahogy már megvétózta a javaslatot négy évvel korábbi kinevezésekor is. Brit lapinformációk szerint ennek ellenére az RTL ismét fontolóra vette a lépést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik