Üzleti tippek

Összemegy a Newsweek

Vékonyabb és kisebb példányszámú lesz a Newsweek a jövőben, a Star magazint is megjelentető American Media pedig nem tudja fizetni adósságait.

A Washington Post Co. által kiadott hetilap tavasszal már 111 embertől vált meg; az átalakítási tervekhez közeli forrás szerint ezúttal kisebb csökkentés várható. A Newsweek állítólag akár egymillióval is csökkentheti a reklámozóknak ígért heti 2,6 milliós példányszámot. A Washington Post Co. bocsátja ki az egyik legnagyobb amerikai napilapot, a The Washington Postot, ezenkívül a Slate on-line magazin is a tulajdonában van.

De nem a Newsweek az egyetlen, amely szorult helyzetben van, a National Enquirer bulvárlapot és a Star magazint megjelentető American Media Inc. (AMI) kiadóvállalat csődközeli helyzetbe jutott. December 1-jéig nem tudta kifizetni a 21 millió dolláros kamatot 1,1 milliárd dolláros adóssága után. A kiadó elkerülheti a csődöt, ha a résztulajdonosok csökkentenék az adósságterhet, s ennék fejében nagyobb, 95 százalékos részvényhányadhoz jutnának a cégben. Az AMI adja ki a Shape, a Men’s Fitness, a Globe és a Country Weekly magazinokat is.

Szorult helyzetben

Az amerikai nyomtatott sajtó szorult helyzetét jelzi, hogy a Tribune lapkiadó birodalom – amely vezető újságok, a Chicago Tribune és a Los Angeles Times, valamint a Chicago Cubs baseballcsapat tulajdonosa – csődvédelmet kért hétfőn; a The New York Times Company jelzáloghitelt tervez felvenni manhattani székházára. A Tribune 13 milliárd dollár adósságot halmozott fel. A médiakonglomerátumra óriási nyomás nehezedett annak következtében, hogy a recesszió miatt a reklámbevételek az idén meredeken zuhantak. A vezető amerikai liberális napilap, a The New York Times tulajdonosa várhatóan 225 millió dollár jelzáloghitelt vesz fel közép-manhattani irodaházára, a likviditási válság elkerülésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik