Üzleti tippek

A szakszervezetek szerint a BA sértegeti a sztrájkolókat

A szakszervezeti szövetségek tiltakoznak a Budapest Airport magatartása és szóvivőjének nyilatkozatai ellen, a MOSZ az általa törvénysértésnek tartott lépések miatt büntető eljárást kezdeményez a cég vezetése ellen.

A Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) közleményben hangsúlyozta, hogy a BA szóvivőjén keresztül “minősíthetetlen módon sértegeti a munkavállalókat és törvénytelen intézkedéseket hoz a sztrájkban résztvevők ellen. Ez a magatartás a gyarmatosítók dühe a bennszülöttek lázadásával szemben”.

A Munkástanácsok követeli, hogy a BA Zrt. vezérigazgatója tartsa tiszteletben beosztottjai jogait, emberi méltóságát. Különösen felháborítónak nevezik azt a “demagógiát”, amellyel a gazdasági válságra hivatkozik a BA, és hozzáteszik: azért nem bocsájt el tömegeket a BA véleményük szerint, mert szüksége van a dolgozóira a profit megtermeléséhez, a vita azon van, hogy a profitból a munkavállalók is részt kérnek.

A LIGA szerint a BA súlyos és elfogadhatatlan hibát követett el, amikor kijelentette, hogy nem engednek a zsarolásnak, nem tárgyal a szakszervezetekkel, amíg azok sztrájkolnak. Az érdekképviselet felszólítja a cég vezetését, hogy a hatályos magyar törvényeknek megfelelően járjon el és nyilatkozzon, valamint követeli, hogy a munkaügyi helyzet és a repülésbiztonság mielőbbi helyreállítása érdekében tartsa be a sztrájktörvényben foglaltakat, azonnal kezdje meg a tárgyalásokat a szakszervezetekkel.

Az RDSZSZ levélben tájékoztatta a HungaroControl vezérigazgatóját arról, hogy megközelítést biztosító rádió- és fénytechnikai rendszerek több mint 24 órája felügyelet nélkül működnek, így a légiközlekedés biztonságát veszélyeztetve látják.

Fehér Imre, a HungaroControl szóvivője elmondta: az, hogy a navigációs területről is csatlakoztak a sztrájkhoz, nem azt jelenti, hogy ezek a berendezések nem működnek, hanem azt, ha meghibásodnak a sztrájkoló munkavállalók nem javítják meg azokat. A HungaroControlnak ilyen esetben úgy kell tennie, mintha a berendezés javíthatatlan lenne, és erről tájékoztatnia kell a pilótákat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik