Üzleti tippek

Káosz lehet Ferihegyen

Megkezdődött a sztrájk Ferihegyen reggel 6 órakor, és bár a repülőtér mind a három terminálja üzemel, az utasbiztonsági ellenőrzés jelentősen lassul, járatok késésére, esetleg törlésére is lehet számítani.

Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője elmondta, hogy az 1-es terminálon reggel 6 óráig a járatok időben elindultak. Hozzátette: az utasbiztonsági terület munkavállalói közül sokan sztrájkolnak, ezért azt javasolja az utasoknak, hogy az indulás előtt legalább három órával érjenek ki a reptérre. Az üzemanyag-kiszolgálók felvették a munkát, így a légitársaságoknak nem kell másik reptéren tankolniuk.

A Malév kedd este annyit tudott közölni, hogy reggel hat és hét óra között tudják majd felmérni, hogy a sztrájk mennyiben érinti járataikat. A BA tájékoztatása szerint a kritikus terület a munkabeszüntetés ideje alatt az utasbiztonsági ellenőrzés lesz, ahol az első becslések alapján a reggeli műszakban dolgozók mintegy 60 százaléka csatlakozhat a határozatlan idejű sztrájkhoz. Az üzemeltetési területen is mintegy 40-50 százalékos támogatottsággal számolnak, ide tartoznak a karbantartók, a szerelők, a navigáció, illetve a földi irányítás munkavállalói.

A határozatlan idejű, általános sztrájkot a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete (RDSZSZ) és a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) hirdette meg, miután kedden eredménytelenül zárultak a tárgyalások az RDSZSZ és a ferihegyi repülőteret üzemeltető BA között.

Az RDSZSZ egy új kollektív szerződés aláírását és a BA átalakítási programjának felfüggesztését követeli. A BA vállalta, hogy jövő hét közepére a szakszervezet részére átadja a társaság új kollektív szerződésének javasolt szövegtervezetét, de ragaszkodik az átalakításhoz, amelynek célja a hosszú távú stabilitás megteremtése és a legtöbb munkahely megőrzése a rendkívül nehéz helyzetbe került légiközlekedési iparágban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik