Üzleti tippek

Munkahelyi szerelem

A Microsoft és a McDonald’s bizonyult Kelet-Közép-Európa két legjobb munkahelyének. Hazánkban taroltak a gyógyszeripari cégek, a Quintiles és a GlaxoSmithKline Pharma vitt mindent.

A munkáltató és az alkalmazott közötti kapcsolat időnként éppen úgy működik, mint a szerelem: amikor valaki új munkahelyre kerül, eleinte lelkes, elkötelezett, a legjobb formáját hozza, felnéz a főnökére és büszke a cégre. Az idő előrehaladtával aztán csökken a lelkesedés és nem ritka, hogy csalódás lesz a vége – mutat rá a két viszony közötti hasonlóságra a Hewitt Associates Kelet-Közép-Európára vonatkozó Legjobb munkahely felmérése.

A 2007/2008-as tanulmány 12 ország (Ausztria, Bulgária, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Magyarország, Oroszország, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Törökország, Ukrajna) 120 ezer alkalmazottjának véleménye alapján állt össze. A kutatásba hatszáz cég vett részt, a válaszadók között háromezer felső vezető szerepelt. A Hewitt többek közt arra kereste a választ, hogy mitől jobbak a legjobb munkahelyek, kis- vagy nagyvállalatnál jobb-e dolgozni, miben különbözik az egyes iparágak munkavállalóinak elégedettsége, milyen tényezők határozzák meg a dolgozók munkahelyválasztását, illetve hogy mit tesznek a vállalatok a munkatársak megtartásának érdekében. A Legjobb munkahely pontszámainak kialakításánál a dolgozók elkötelezettsége volt az egyik meghatározó tényező, ezért ez a mutató 60 százalékos arányt képviselt a rangso¬ro¬lásban. A fennmaradó 40 százalékot az úgynevezett össze¬hangoltsági mutató határozta meg, amely azt vizsgálta, hogy a dolgozói igények, az adott cég humánerőforrás-gyakorlatai, illetve a felső vezetés stratégiai elképzelései összhangban állnak-e egymással.

A régió legjobb nagyvállalatai közül az oroszországi McDonald’s vitte el a pálmát. Ezenkívül az oroszok háromszor szerepeltek a tizenötös rangsorban: a Microsofttal az ötödik, a GlaxoSmithKline, valamint a Nycomed gyógyszeripari céggel pedig a tizedik, illetve a 14. helyet szerezték meg. A bolgárok szintén a GlaxoSmithKline-nal és McDonald’sszal lettek a legjobbak, előbbi a második, utóbbi a hetedik helyet szerezte meg magának, az Assarel-Medet bányavállalatuk pedig a tizenharmadik. Bulgáriához hasonlóan Magyarország is három névvel szerepel a top 15-ben: a Wallis Ingatlan csoport tagja, a Market Építő Zrt. a negyedik helyre került, a Mars Magyarország FMCG-cég nyolcadikként végzett, az amerikai tulajdonú Eli Lilly gyógyszergyártó pedig a tizenegyedik lett.

A kis- és középvállalatok versenyében a szlovéniai Microsoft végzett az élen. A régiós toplistán még egyszer előfordul a társaság neve, a szlovák kirendeltség ugyanis tizedik lett. A lajstrom egyharmadát IT-cégek teszik ki, a Microsofton kívül kétszer szerepel a Cisco Systems is: a lengyel leányvállalat az ötödik, a cseh a nyolcadik, a bolgár Telerik pedig a harmadik a sorban. Az építőipari termékekkel kapcsolatos vállalatok közül is többen kerültek fel a listára, a cseh, illetve a szlovák Hilti a 11. és a 13., a lengyel SGI Baltis a 12. lett. Országok szerint Csehország, Szlovákia és Lengyelország vezet három-három munkahellyel, őket Bulgária követi kettővel, majd Szlovénia, Ausztria, Magyarország és Ukrajna következik egy-egy céggel. Hazánk a Debreceni Hőszolgáltató Zrt.-vel érdemelte ki a lista hatodik helyezését.

A Hewitt a régiós rangsor mellett elkészítette az egyes országok külön toplistáit is. Akárcsak korábban, az idén is a gyógyszergyártók tartoltak a legjobb munkahelyek magyarországi listáján. A felmérés szerint a gyógyszeriparban dogozók kimondottan büszkék vállalatuk hírnevére, és szívesen ajánlják cégüket munkát kereső barátaiknak. Rendkívül kedvezően nyilatkoznak fizetésük teljesítményarányosságáról, a rendelkezésre álló munkaeszközökről, valamint a kiemelkedő teljesítményért járó rendszeres erkölcsi elismerésről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik