Üzleti tippek

Tőkeemelés a Balatoni Hajózási Zrt.-ben

A Balatoni Hajózási Zrt. 22 balatoni önkormányzatból álló tulajdonosi köre a hétfői közgyűlésén megszavazta, hogy - eleget téve az önkormányzati tulajdonba adás egyik feltételének - 30 napon belül 576 millió forinttal megemeli a társaság tőkéjét.

Májusban döntött a kormány arról, hogy a korábban 51 százalékban önkormányzati tulajdonba került Balatoni Hajózási Zrt. 49 százalékos szavazati arányt megtestesítő állami részvénycsomagját is átadja a kikötővel rendelkező helyhatóságoknak. Az érintett települések önkormányzatai a vagyonátadás fejében vállalták, hogy a részvényátadás után első körben 576 millió forinttal emelik a társaság alaptőkéjét, majd 4 éven belül további 1,424 milliárd forint tőkejuttatást biztosítanak a balatoni idegenforgalomban stratégiai szerepet betöltő cég fejlesztéseinek a megvalósítására.

A közgyűlés 9-ről 4-főre csökkentette az igazgatósági tanács létszámát, a megállapodás betartását ellenőrző kormánydelegált mellett a három legnagyobb balatoni város delegáltja kapott helyet a testületben. A 6 tagú felügyelőbizottságban egy személycsere történt, továbbá a korábban a kormány által adott elnök a jövőben egyszerű bizottsági tag lesz – közölte Horváth Gyula, a társaság vezérigazgatója hétfőn.

A hajózási társaság közgyűlése döntött egy, a veszteséges üzemeltetése miatt régóta eladásra szánt kikötői rész értékesítéséről, továbbá előterjesztést hallgatott meg a balatonszemesi kikötővitáról.

A vita oka, hogy a kétmólós kikötő egyik – korábban nyitott – mólószárnyát, vagyis a vitorláskikötőjét lezárta a közforgalom elől, ami miatt a helyiek már demonstrációval is tiltakoztak. Egy elsőfokú, megfellebbezett hatósági határozat szerint a hajózási társaságnak el kell bontania a kapuját tavaszig.

A vezérigazgató beszámolója szerint a közgyűlésen egymással ellentétes vélemények fogalmazódtak meg, ezért úgy döntöttek, hogy előbb helyszíni szemlét tartanak, majd újra tárgyalják a kérdést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik