Üzleti tippek

Gyurcsány nem ígér adócsökkentést

Gyurcsány Ferenc nem ígér érdemi adócsökkentést, és kívánatosnak tartja, hogy a vállalkozási tevékenység szélesebb és elfogadottabb legyen Magyarországon. A Fidesz szerint ennek viszont pont ő maga az akadálya.

A miniszterelnök kiemelte, hogy Svédországtól az Egyesült Államokig az egyik legmagasabb társadalmi megbecsültséget élvező tevékenység a vállalkozás, önállónak lenni, értéket teremteni, munkát adni másoknak elismert megbecsülést jelent. Minderről a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által szervezett Vállalkozók Napján beszélt.

Érdemi, jelentős adócsökkentésre 2009-2010-ben nincs lehetőség, adószerkezeti átalakítást lehet megtenni – mondta Gyurcsány Ferenc. „Az adórendszeren belül a belső piac élénkítése nem lehetséges, amit látok, az a beruházásélénkítés, amire kétezer milliárd forintot szán a kormány a következő 1,5 évben” – fogalmazott.

Miközben Gyurcsány Ferenc a vállalkozások elfogadottságáról beszél, addig pont ő az, akinek kormányzása ellehetetleníti a vállalkozásokat – reagált a kormányfő szavaira a Fidesz. Duma helyett végre tettekre volna szükség: az adó- és kamatcsökkentés jelentene valós segítséget a vállalkozásoknak.

Forgóeszköz-hitel

A fórumon Veres János pénzügyminiszter bejelentette: a 2009. évi költségvetésben megtalálták annak a forrását, hogy a Széchenyi Kártyát jövőre 2 százalékpontos kamattámogatással lehessen piacra dobni. A pénzügyminiszter megerősítette, hogy a 13. havi nyugdíj limitálása nem egyszeri, egy évre szóló intézkedés, hanem az várhatóan a nyugdíjrendszer egyik eleme marad. Három reformot kell elindítani a közeljövőben – mondta. Az önkormányzati, az adó- és a szociális reformot.

A takarékszövezetekkel, a Magyar Fejlesztési Bank közreműködésével mintegy 100 milliárd forintos forgóeszközhitel-program indul uniós források bevonásával – jelentette be Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter.

A feltételek lényegesen könnyebbek lesznek az uniós pályázaton elnyert támogatásokhoz képest. Egyebek közt januártól -visszamenőleg is – 40 százalék előleget fizetnek ki a támogatási szerződés megkötésétől számított 15 napon belül. A vállalkozások általános támogatási intenzitása 50 százalékos lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik