Üzleti tippek

Egyesülne a British Airways és a Quantas

Egyesülésről tárgyal a British Airways és az ausztrál Qantas légitársaság. A hírre, amelyet a BA kedden erősített meg a Londoni Értéktőzsdén (LSE), meredeken emelkedni kezdett a legnagyobb brit légitársaság részvénye.

A BA és a Qantas – a Malévval együtt – egyaránt a oneworld légiszövetség tagja. A két cég közlekedteti a járatok zömét a London és Ausztrália közötti igen nagy forgalmú útvonalon.
A BA szűkszavú keddi londoni tőzsdei közleménye szerint a brit cég “a legutóbbi médiatalálgatásokra válaszul” megerősíti, hogy “tanulmányozza” az egyesülés lehetőségét a Qantas légitársasággal.

A British Airways ugyanakkor hozzáteszi: nincs garancia arra, hogy bármilyen tranzakció létrejön.

A piac ennek ellenére kedvezően fogadta a hírt. A BA részvénye kedd délután 15,80 pennys, 11,3 százalékos nyereséggel 15,55 fonton járt a Londoni Értéktőzsdén, amelynek irányadó árfolyamindexe ugyanakkor nem egészen 0,7 százalékos pluszban volt.

A Qantas komoly útvonalhálózatot tart fenn Ausztrálián belül, illetve az ázsiai-csendes-óceáni térségben. A BA hálózata az egész világra kiterjed, de a brit cég különösen erős pozícióban van a világ legforgalmasabb hosszú távú útvonalán, a London és Észak-Amerika közötti transzatlanti piacon.

A British Airways a oneworld statisztikái szerint 78 ország 185 repülőterére, a Qantas 16 ország 77 célállomására közlekedtet járatokat. A BA gépen tavaly 37 millióan, a Qantas járatain 29 millióan utaztak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik