Üzleti tippek

Megreguláznák az üzletláncokat

Akár kétmilliárd forintos bírságot is kiróna egy-egy esetben az agrártárca a kereskedelmi láncokra, ha nem tartanák be a „tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról” szóló törvénytervezet rendelkezéseit - írja a Világgazdaság.

A bírság a kereskedők nettó éves árbevételének 5-15 százalékát tenné ki (a kétmilliárdos összegben maximálva) – olvasható a lapban. Arra is köteleznék a vétkes forgalmazókat, hogy az okozott kár kétszeresét fizessék ki a beszállítóknak.

Az FVM ugyanakkor nem ragaszkodna mindenáron ahhoz, hogy a tervezet a kormány, illetve a parlament elé kerüljön. Akkor lenne hajlandó eltekinteni a változtatásoktól, ha a kereskedők aláírnának egy kétoldalú megállapodást. A minisztérium ez utóbbi tervezetét is elkészítette, és arról szerdán már szakmai egyeztetést tart – olvasható a lapban.

Az FVM a beszerzési árak 5 százalékában maximálná az úgynevezett másodlagos kondíciókat (visszatérítéseket) a mai 15-25 százalék helyett. A koncepció a kötbért legfeljebb 20 százalékban állapítaná meg. S meghatározná, hogy a kereskedők saját márkás termékei maximum 20 százalékkal lehetnének olcsóbbak a márkatermékek fogyasztói áránál. Előírná azt is, hogy a kereskedelmi láncok legalább 80 százalékban hazai termékeket forgalmazzanak, szemben a 30 százalékos mai aránnyal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik