Üzleti tippek

Alkotmánybíróságra megy az RTL Klub

Egyelőre nem csatlakozik a TV2 az Antenna Hungária (AH) digitális földfelszíni műsorszóró hálózatára, ugyanakkor bíróságtól kérte a felek közötti szerződés létrehozását; az RTL Klub az Alkotmánybíróságon támadta meg a digitális átállásról szóló törvényt - közölte a két országos kereskedelmi csatorna hétfőn, az új platform indulásának napján.

Róbert Ákos, az RTL Klub vezérigazgató-helyettese elmondta: túlzottan hosszúnak találták a tárgyalások kezdetén 12, majd később kétszer hatéves szerződési időszakot, hiányolták a garanciális elemeket a megállapodásból, de azt is, hogy mi alapján állapítják meg, teljesült-e már a jelenlegi, analóg földfelszíni műsorszórás leállításához szükséges, 94 százalékos digitális penetráció.

Mindenképpen fel kívánnak kerülni a digitális platformra, hiszen ha egy médiatörvény-módosítással jóváhagyják a tulajdonosi korlátok lazítását, így sokkal könnyebb csatornacsaládot építeniük – magyarázta.

Közlése szerint azért kértek normakontrollt az Alkotmánybíróságtól, mert úgy vélik, a digitális átállásról szóló törvény egyes passzusai nem fogalmaznak egyértelműen, de vannak aggályaik a jogszabály vállalkozási- és sajtószabadság-ellenességével kapcsolatban is.

Eredménytelen

“Nem vezettek eredményre a TV2 és az Antenna Hungária Zrt. valamint az Antenna Digitális Televízió Műsorterjesztő Kft. között folytatott tárgyalások”, noha a társaság mindent megtett annak érdekében – írta közleményében a cég, jelezve: nem álltak el attól a szándékuktól, hogy felkerüljenek a digitális hálózatra.

Mint hozzátették, amellett, hogy a vonatkozó jogszabályi rendelkezések nem biztosítottak elegendő időt a megállapodás részleteinek tisztázására, “az Antenna Hungária Zrt. olyan egyoldalú feltételeket tartalmazó, az AH erőfölényét tükröző szerződést kívánt a TV2-vel aláíratni, amely semmilyen szempontból nem volt elfogadható”.

Elfogadható feltételek

Mindezek miatt múlt pénteken keresetet nyújtottak be a Fővárosi Bírósághoz “a digitális műsorterjesztési szolgáltatási szerződés létrehozatala és tartalmának megállapítása iránt” – tudatták, Várdy Zoltán vezérigazgatót idézve, aki annak a reményének adott hangot: a piaci körülményeknek megfelelő, mindkét fél számára elfogadható feltételeket tartalmazó szerződést hagy jóvá ítéletével a bíróság.

A harmadik nagy hazai kereskedelmi csatornát, a Viasat3-at működtető társaság azt közölte: az AH-val közös szándéknyilatkozatuk alapján a felek december 31-ig lezárják “az egyeztetéseket az anyagi, illetve a technikai feltételekről. Ez a tárgyalássorozat még folyamatban van.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik