Üzleti tippek

Két részletben épít le a GE Nagykanizsán

Két lépésben összesen 227 dolgozó munkaviszonyát szünteti meg a General Electric (GE) a nagykanizsai gyárában, a dolgozók első csoportja december 19-én távozik - közölte a Nagykanizsai Fényforrásgyár Demokratikus Szakszervezetének elnöke az MTI érdeklődésére, hétfőn.

Hederics István elmondta: a csoportos létszámleépítés részleteiről megállapodtak a munkáltató és a munkavállalók konzultációs bizottságában, ezt követően a GE 30 nappal a tényleges felmondás megtörténte előtt szándéknyilatkozatot tett közzé az elbocsátásokról. Az üzemi tanácsot, a szakszervezetet és munkavállalókat is értesítették, hogy az első csoportban, december 19-én 193 dolgozónak mondanak fel.

A nagykanizsai fényforrásgyárban január 15-én újabb 34 munkavállaló kapja meg a felmondólevelét, így a városban összesen 227 dolgozójától válik meg a cég.

A GE kollektív szerződése értelmében az elbocsátást megelőző egy hónapos idő alatt sem kell dolgoznia a munkavállalóknak, mert ilyenkor felmentik őket a munkavégzés alól.

A szakszervezeti elnök hozzátette: elsősorban az objektív mércének számító egyéni teljesítményértékelési rendszer figyelembe vételével választották ki az elbocsátandó dolgozókat, de az egyeztetések során figyelembe vették a törvény és a kollektív szerződés szerinti védettséget, valamint a szociális helyzetet is.

Hederics István korábban úgy fogalmazott: kollektív szerződésük “az átlag magyarországi viszonyokhoz képest korrekt és tisztességes végkielégítést biztosít”.

A GE Consumer and Industrial üzletága október végén jelentette be, hogy európai fényforrás üzletága versenyképességének fenntartása érdekében magyarországi termelését átszervezi.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint az átszervezés a vállalat kilenc magyarországi telephelye közül nyolcat érint: a budapesti, a kisvárdai, a nagykanizsai és a váci fényforrásgyárban, a hajdúböszörményi és a zalaegerszegi alkatrészgyárban, valamint budapesti gépgyárban csökkentik a termelést. A vállalat emellett tervezi, hogy bezárja a 98 embert foglalkoztató győri gépgyárát.

A GE Consumer and Industrial üzletágának budapesti regionális központjában, kilenc gyárában és európai technológiai központjában jelenleg 10 000 dolgozót alkalmaznak, a létszám az átszervezés után 9500-ra csökken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik