Üzleti tippek

Nem lesz áfaemelés

Bár az MSZP csak hétfőn dönt arról, hogy kikéri-e a kormány által támogatott módosítók sorából a két százalékpontos áfaemelést, a frakcióvezető már szombat este elmondta: az MSZP nem szavazza meg az áfaemelést.

Lendvai Ildikó azt mondta, az MSZP-frakció nem fogja megszavazni az MDF kezdeményezte kétszázalékos áfaemelést – mondta Lendvai Ildikó frakcióvezető szombaton Budapesten az MSZP választmányának ülése után.

Hozzátette: ennek a javaslatnak több a hátránya, mint az előnye, mivel növeli az inflációt, ami gazdasági szempontból sem előnyös, és azoknak sem jó, akik nem részesülnek az személyi jövedelemadó csökkentéséből. Utalt rá, hogy az ellenzéki párt tervei szerint az áfaemelés lenne a fedezete a személyi jövedelemadó sávhatáremelésének.

A kormány korábban az áfaemelési javaslatot a támogatott sorba helyezték (a kormány által támogatott összes módosítóról egy gombnyomással szavaznak a képviselők), de jelezték, a kormány tagjai nem szavazzák meg a saját javaslatukat. (Amint korábbi cikkünkben jeleztük, a kormány úgy megkeverte a kártyákat, hogy nem akadt politológus, aki vállalkozott volna a helyzet értelmezésére.)

Az MSZP hétfőn dönt frakcióülésen arról, kikérik-e az áfaemelési javaslatot a támogatott sorból (ha igen, s a parlament jóváhagyja, külön szavazhatnak majd a javaslattól).

Az áfaemeléssel kiváltott sáveltolással korábban az országos érdekegyeztetésen a munkaadók és a munkavállalók is egyetértettek. A következő héten azonban már a munkavállalók képviselői meggondolták magukat, s a munkaadók is más keretek között látták volna szívesen az adóátrendező lépést, mint amelyeket az MDF javaslata kijelölt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik