Üzleti tippek

Folytatódnak a tárgyalások az E.ON Földgázzal

Szakértői szinten folytatódnak tovább a tárgyalások az E.ON Földgáz Trade és a magyar hatóságok között a földgáz nagykereskedelmi árának megállapításával kapcsolatban, illetve az ezzel összefüggésben felhalmozódott tartozás rendezéséről - tájékoztatta Kutas István, az E.ON Földgáz Trade szóvivője.

Az E.ON Földgáz Trade tulajdonosa, az E.ON Ruhrgas AG elnöke, Bernhard Reutersberg Kiss Péter kancelláriaminiszterrel tárgyalt a témában, de a kormányszóvivő, Budai Bernadett még csütörtökön csak annyit mondott, hogy az E.ON Ruhrgas vezetői a német cég ár- és befektetéspolitikájáról folytatnak megbeszéléseket.

Kutas István nem kommentálta azt a sajtóban megjelent hírt, miszerint az E.ON Ruhrgas ajánlata az lett volna, hogy a 2009. július 1-jei piacnyitás utáni időszakra tolják ki az adósság rendezését. Az E.ON Földgáz Trade-nél korábban azt mondták, hogy az év végére elérheti a 100 milliárd forintot az az összeg, amivel a fogyasztók tartoznak a nem szabadpiaci (közüzemi) földgáz-nagykereskedőnek.

Szeptember elejéig még hatályban volt az a miniszteri rendelet, amely egy korrekciós, úgynevezett “IK” tényezőt iktatott be a földgáz nagykereskedelmi árának számításánál, azért, hogy kisimítsa a negyedévek közötti importár- és devizaárfolyam-ingadozásokat. A földgáz ára ugyanis nem az adott negyedévi olajárhoz igazodik, hanem később kerül be az árba. Az ebből adódó veszteséget a közüzemi nagykereskedő, jelenleg az E.ON Trade Zrt. kamatmentes hitelként finanszírozza.

Kutas István, az E.ON Földgáz Trade kommunikációs vezetője korábban az MTI kérdésére magyarázatként elmondta, hogy amikor 2006-ban az E.ON Ruhrgas a Moltól megvásárolta a gázüzletágat, 100 milliárd forint feletti ilyen „követelést” is átvett. Ezt a 2005-2006-os évekből fennmaradt összeget ugyan az árba beépítve már 2007 végéig visszakapta a cég, de 2007-2008-ban a szükségesnél alacsonyabb végfelhasználói áremelések miatt újabb veszteségek keletkeztek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik