Üzleti tippek

VPOP: minden negyedik ellenőrzés jogsértést tárt fel

Minden negyedik ellenőrzésen jövedéki jellegű vagy egyéb jogsértést tártak fel a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) szakemberei az elmúlt heti akció során - tájékoztatott a VPOP.

Az elmúlt héten összesen 381 ellenőrzést hajtottak végre, ezen belül 165 esetben próbavásárlást végeztek a pénzügyőrök. A szakemberek 98 esetben jövedéki vagy egyéb jogsértést állapítottak meg – olvasható a közleményben.

A legjellemzőbb jogsértés a jövedéki előírások megsértése, a nyugtaadási kötelezettség és az árueredet igazolásának elmulasztása volt. A törvénysértések után az elmúlt héten 9,2 millió forint bírságot szabtak ki, és 11 üzlet bezárása várható.

A VPOP emlékeztetett arra, hogy 2007 augusztusa óta fokozott figyelmet fordítanak a feketegazdaság visszaszorítására, ennek jegyében az idegenforgalom és a szezonális kereskedelem szempontjából frekventált helyeken fokozott ellenőrzéseket hajtanak végre. A kereskedelmi egységekben általában civil ruhás ellenőrök jelennek meg, a számla- és nyugtaadási kötelezettséget ellenőrizve próbavásárlásokat végeznek, majd az ellenőrzést a készleten lévő jövedéki termékek származásának, eredetének, adózott voltának vizsgálatával folytatják.

A jogszabályi előírások megsértése miatt akár több százezer forintos jövedéki bírságot is kiszabhatnak, és az üzlethelyiséget 60 napra is bezárathatják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik