Üzleti tippek

Cenzúráznák a médiát az ukránok

Egy felmérés adatai szerint az ukránok közel 60 százaléka szükségesnek tartaná a tömegtájékoztatási eszközök cenzúrázását.

A kijevi Gorsenyin Intézet által végzett közvélemény-kutatás során kiderült, hogy az ukránok 72,1 százaléka figyelemmel követi az országban végbemenő társadalmi és politikai fejleményeket, s a megkérdezettek 55,2 százaléka mondta azt, hogy Ukrajnában szólásszabadság van. Ugyanakkor a válaszadók 59,1 százaléka vélte úgy, hogy cenzúrázni kellene a tömegtájékoztatási eszközöket – közölte hétfőn a kijevi Szegodnya című napilap online kiadása.

Ellentmondásos válaszok

A vizsgálat ellentmondásos eredménye a szakemberek szerint az ukrán média “fejlődésének bonyolultságát” tükrözi. A megkérdezettek többsége ugyanis azzal párhuzamosan, hogy elismerte a szólásszabadság érvényesülésének kedvező hatását az ukrán tömegtájékoztatási eszközökre, elítélte azt a – válaszadók szerint – felelőtlen gyakorlatot, ahogy a média a nagyközönséget tájékoztatja. Ez elsősorban az erőszak bemutatására és “a bűnözői életmód népszerűsítésére” vonatkozik. A megkérdezettek 68,7 százaléka tartotta szükségesnek az erőszakot ábrázoló jelenetek, 47,2 százalék pedig “a bűnözői életmód népszerűsítésének” cenzúrázását.

Az október 20. és november 3. között lebonyolított reprezentatív felmérést a Gorsenyin Intézet Ukrajna 129 településén végezte el 2004 felnőtt korú válaszadó bevonásával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik