Üzleti tippek

Szombathely nem készül adócsökkentésre

Szombathelyen nem tervezik a helyi adóbevételek csökkentését, a befektetéseket újabb ipari parki területek bővítésével kívánják ösztönözni - mondta Németh Kálmán, a város szabad demokrata alpolgármestere.

„A helyi adóból származó évi 5 milliárd forintnyi bevétel szükséges ahhoz, hogy a város 23 milliárd forintos költségvetésével a működőképességét meg tudjuk őrizni” – mondta. Az alacsony költségvetési finanszírozás miatt Szombathely az iparűzési adóból befolyt összegeket évek óta a működésre kénytelen felhasználni a fejlesztések finanszírozása helyett.

Az önkormányzat egy második szombathelyi ipari park létesítésére nemrég vásárolt meg 1,2 milliárd forintért egy 20 hektáros területet. A szombathelyi repülőtér melletti volt katonai gyakorlótér területén pedig további 600 hektár megvásárlását tervezik a Honvédelmi Minisztériumtól, a szomszédos Söpte község önkormányzatával közösen.

A jelenlegi uniós adójogszabályok ma már nem engedik meg, hogy egy-egy vállalkozásnak az iparűzési adóból engedményeket tegyenek, nem alkalmazhatnak semmiféle diszkriminációt – hangsúlyozta az alpolgármester. A vállalkozások Szombathelyen jelenleg iparűzési adójuk 2 százalékát címkézhetik különböző általuk megjelölt, sport-, kulturális vagy oktatási célokra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik