Üzleti tippek

Gyurcsány: nincs napirenden a Tobin-adó

Rövid távon belül nincs realitása és most nincs is napirenden a globális adó, a Tobin-adó bevezetése - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök sajtótájékoztatóján vasárnap egy kérdésre válaszolva. Az MSZP Baloldali Tömörülés Platformja szombaton döntött úgy, hogy javaslatot tesz a valutaátváltások megadóztatását szolgáló adó bevezetésére.

A Tobin-adó nem nemzeti adó, a világ első globális adója lehetne – mondta el Gyurcsány Ferenc. Hozzátette: Magyarország nem vezetheti be nemzeti adóként, ez azt mutatná, hogy “Magyarország nem érti a pénzügyi egyszeregyet sem”, de politikusok, közírók, közgazdák sürgethetik, hogy legyen globális adó.

Gyurcsány Ferenc elmondta: James Tobin Nobel-díjas közgazdász évtizedekkel ezelőtt vetette fel, hogy “szükséges szabályozni az alapvetően spekulatív célú, nem a reálgazdasághoz kötőtő nemzetközi pénzmozgásokat azért, mert előbb-utóbb olyan kockázatokat hordoznak, amelyek megfertőzik a reálgazdaságot is”.

Tobin azt javasolta, hogy valamennyi pénzügyi tranzakciót, átváltást, határidős, származékos ügyletet meg kellene terhelni 1-2 tizedszázalékos adóval, mert ezen ügyletek természetéből az következik, hogy már ez a mérték is jelentősen csökkenti a spekuláció lehetséges kiterjedését – fogalmazott a kormányfő.

Általában azok sürgették a politikában korábban a globális adó bevezetését, akiknek komoly kétségeik voltak a pénzügyi piacok globalizálásának eredményeivel kapcsolatosan, és általában antiglobalista, inkább baloldali, helyenként anarchista szervezetekhez köthetők.

Az elmúlt fél évben megváltozott a helyzet, a Tobin-adó felvetése a gazdasági-pénzügyi gondolkodás fő áramában is bekerült, de éppen azért, mert ez az adó a nemzetközi pénzügyi mozgásokat kívánja lassítani, a Tobin-adót bevezetni csak globálisan lehet, akkor, ha a világ nagy pénzügyi központjai egyszerre, egy időben, hasonló szabályozást léptetnek életbe.

A valutaátváltások világszerte történő megadóztatását, azaz a Tobin-adó bevezetését javasolta Kiss Péter, az MSZP Baloldali Tömörülés Platformjának vezetője szombaton Budapesten, a platform országos értekezletén.

Javaslatot teszünk a Tobin-adó bevezetésére, nemcsak Magyarországon és nemcsak Európában, mert úgy nincs értelme, hanem világméretűen – mondta a kancelláriaminiszter a Pénzügyi válság – korszakhatár! címmel tartott országos értekezletet megnyitó beszédében.

Kiss Péter szerint az adó bevezetése nem elsősorban a valutaspekulációk ellen irányulna, hanem ebből finanszíroznák a nagy, világméretű ügyeket, például a fenntartható fejlődést és az ökoszociális ügyeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik