Üzleti tippek

Tiltakozik Kolumbia a TV2-s show miatt

A bogotai újságok címlapjára került Szenyorita Szöszi. A kolumbiai kormány rosszallását fejezte ki, a tiszteletbeli magyar konzult bekérették.

A Cambio című kolumbiai lapban sajnálkozó cikk jelent meg arról, hogy a TV2 ott játszódó valóságshow-ja a legrosszabbat mutatja az országról. A keddi számban megjelent írás ismerteti a Hargitai Bea modell és Alejandro Martínez kolumbiai színész állítólagos szerelméről szóló műsort – a Szenyorita Szöszit -, amelyben a lány „a világ legveszélyesebb országának” nevezi Kolumbiát, egy taxisofőrt „idiótának és állatnak” titulál, és a narrátorszöveg szerint Beának a szállodában el kellett torlaszolnia az ajtaját, hogy éjjel be ne törjenek a szobájába, és hogy Bogotában „káoszt és piszkot” talált, s „az egyetlen fegyvere a fertőtlenítő, amelyet bőségesen használ”.

szorult helyzetben

A kereskedelmi csatorna nem először kerül nehéz helyzetbe más kultúrát vagy országot bemutató műsora miatt. 2003-ban két esetben is magyarázkodásra szorultak. Az Irigy Hónalj Mirigy “Bazi nagy roma lagzi” című műsora miatt az ORTT fél órára megvonta a csatorna műsorszolgáltatási jogát. A “Micuko – A világ ferde szemmel” című sorozatot, amelyben az áljapán Stahl Judit szerepelt, a TV2 hosszas egyeztetés után levette műsoráról. A program miatt Budapest japán nagykövetsége levélben tiltakozott. A követség szerint a műsor csúnyán gúnyolta a japánokat, negatívan festette le kultúrájukat.

A további idézetek szerint „az Alejandróhoz vezető út tele van prostituáltakkal”, a képeken Bogotá egyik kikövezetlen utcáját látni, amely tele van kukázókkal, prostituáltakkal, és a legjobb esetben is népies, nevetséges személyekkel. A modell eközben olyanokat mond, hogy “mindenki be van drogozva… mindenkinek fegyvere van… ez a fiú szívott valamit… itt még a gyerekek is veszélyesek”.

Utolsó csepp

A Szenyorita Szöszi csak az utolsó az olyan külföldi programok sorában, amelyek rosszat szólnak Kolumbiáról – jegyzi meg a lap, amely azt is elmagyarázza, hogy a szöszi szó nem csak szőke nőt jelent, hanem olyat, aki „közönséges és buta”, azaz nem kell komolyan venni.

A cikk szerint a kolumbiaiak, akik látták a programot, annyira felháborodtak, hogy a külügyminisztérium a budapesti képviselője révén kénytelen volt a kolumbiai kormány rosszallását kifejezni a magyar külügyminisztériumban, amiért „eltorzítják a nemzet képét”. Ugyanebből az okból bekérették a bogotái magyar tiszteletbeli konzult, akinek szintén átadták ezt az üzenetet.

(forrás: cambio.com.co)

A szalagcím szerint a magyar valóságshow Kolumbia roszabb oldalát mutatja be (forrás: cambio.com.co)

Jót akartak

A Cambio megszólaltatta Nagy Andreát, a TV2 marketingigazgatóját, aki azt mondta, hogy csak az első részek ábrázolnak nehéz helyzeteket, és a csatornának „egyáltalán nem áll szándékában megsérteni a kolumbiaiakat. A program egésze megmutatja Kolumbia elbűvölő és színes képét is.” A cikkben megszólalnak olyan helybéliek is, akik szerint Kolumbia is felelős részben a külföldön róla kialakult elfogult és rossz képért. Egy hozzászóló viszont azt kívánja, hogy készítsen a lap riportot Budapestről, ahol „vannak még rosszabb helyek”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik